Het ABC van isolatie

13-11-2017

Als je binnenkort gaat (ver)bouwen, is het geen slecht idee om je te informeren over de verschillende soorten isolatie op de markt. Want hoe beter je je woning isoleert, hoe minder warmte je zal verliezen. Zo creëer je niet alleen een beter binnenklimaat, maar je woonst zal minder koud aanvoelen. Resultaat? Minder verwarmingskosten. Bovendien is het niet alleen goed voor je eigen portefeuille, maar ook voor het milieu. Minder brandstof betekent namelijk ook minder CO²-uitstoot! Wil jij meer weten over isolatie? Lees dan zeker verder.

 

 

Je dak isoleren

Er bestaan twee manieren om een dak te isoleren: langs binnen en langs buiten. Als je kiest om je woning langs buiten te isoleren, zal je dakbedekking ook vernieuwd moeten worden. Gebruik je de ruimte onder het dak als leefruimte? Dan isoleer je inderdaad best het dak. Doe je dit niet? Dan is het beter om je zoldervloer te isoleren. Waarom? Het volume dat door het isolatiemateriaal beschermd wordt, is kleiner waardoor je efficiënter kan verwarmen. Met dakisolatie hoef je trouwens nooit meer te vrezen dat de pannen van je dak gaan vliegen tijdens een storm, want zelfs als dit gebeurt, kan er geen koude, wind, en/of regen binnen.

Er bestaan twee manieren om een dak te isoleren: langs binnen en langs buiten.

De vloer isoleren

Ook je vloer kan je langs boven en beneden laten isoleren. Kies je om het langs boven te laten doen, dan moet je misschien eerst de vloer weghalen. Dit hangt er natuurlijk van af hoe ver jij al staat in je bouw- of renovatieproject. Moet je breken? Let dan zeker op voor de onderliggende leidingen. Na de isolatie wordt er een nieuwe afwerkingslaag voorzien. Bij vloerisolatie ligt de aandacht vooral op geluidsisolatie. Je wil het toch liever niet horen wanneer je kinderen boven aan het dansen zijn? ;-) Bovendien gaat er geen warmte meer verloren naar de bodem. Win-win!

Bij vloerisolatie ligt de aandacht vooral op geluidsisolatie.

Ook je muren?

En ja, ook met muurisolatie kan je warmteverlies in je woning beperken. Je kan een muur namelijk op drie manieren isoleren: langs binnen, langs buiten, of via de spouwmuur. De beste optie? Via de spouwmuur. Toch komt muurisolatie minder vaak voor dan de andere isolatiemogelijkheden aangezien het gaat over een delicate klus. Bovendien verlies je er binnen wat ruimte mee, waardoor er vaker voor de andere opties gekozen wordt. Wil je het toch laten uitvoeren? Kies dan zeker voor de spouwmuuroptie. Hierbij verlies je geen leefruimte én kan je toch genieten van de vele voordelen van isolatie. PS Er bestaan zelfs premies voor isolatie!

En ja, ook met muurisolatie kan je warmteverlies in je woning beperken.

Last but not least: de kruipkelder

Wanneer je ervoor kiest om de kruipkelder te laten isoleren, kan je gemiddeld 10 tot 15% op je energiefactuur besparen. Bovendien blijft je vloer lekker warm en zal het binnen in huis minder snel afkoelen. Gemiddeld is een kruipkelder ongeveer 70 à 80 centimeter hoog en kan gewoon de vloer van de woning geïsoleerd worden. Toch is dit niet altijd het geval waardoor men vaak kiest om de kruipruimte gedeeltelijk te laten opvullen met isolatiemateriaal. Oplossingen genoeg, dus!

Wanneer je ervoor kiest om de kruipkelder te laten isoleren, kan je gemiddeld 10 tot 15% op je energiefactuur besparen.
Foto: JSD Spuitisolatie
Nu jij op de hoogte bent van de verschillende mogelijkheden om je huis te isoleren, kan je contact opnemen met een specialist om een afspraak te maken. En wij maken het graag wat gemakkelijker voor je, want bij JSD Spuitisolatie bvba in Bierbeek staan ze te popelen om je verder te helpen. Hun troef? Hun isolatie wordt overal tegenaan gespoten waardoor je woning snel en efficiënt geïsoleerd kan worden. Het duurt gemiddeld slechts één werkdag. Daarbij komt nog dat hun systeem bestaat uit PUR op waterbasis wat beter is voor het milieu. Het water vervangt namelijk de schadelijke cfk’s die normaal voor de zwelling zorgen. Beter voor jou, beter voor ons, beter voor je omgeving!