Waar autorijden vroeger een ware luxe was, is het nu de gewoonste zaak van de wereld. Jongeren kunnen vanaf dat ze zestien-en-een-half zijn al beginnen met rijlessen nemen, en vanaf hun zeventiende verjaardag al examen doen. De files in Nederland nemen enorm toe door de toegenomen hoeveelheid auto’s die iedere dag op de weg rijden. Maar is het wel goed dat iedereen rijdt?

Voor de economie

Ik denk dat er twee perspectieven zijn om in overweging te nemen. De eerste, is vanuit de economie. Ieder jaar gaat er enorm veel geld uit naar de auto-industrie. Mensen kopen auto’s en blijven betalen voor benzine en diesel. Ook is het een vorm van inkomsten voor de overheid, aangezien je belasting moet betalen wanneer je een auto hebt. Dan zijn er nog de rijinstructeurs. Dit is in Nederland ook een serieuze business. In Amerika bijvoorbeeld, geven de ouders de kinderen rijles, en hoeven ze alleen voor het examen te betalen. Maar in Nederland mag je alleen rijles nemen bij een officiële rijschool. De grote hoeveelheid mensen die dus jaarlijks rijles nemen, zorgen voor inkomsten bij een grote groep rijinstructeurs. Als je droom dus is om rijinstructeur worden, moeten mensen dus vooral blijven autorijden, en ook vooral de jongeren. Dit is immers de grootste groep van mensen die ieder jaar rijles nemen. 

Voor het milieu

Het tweede perspectief dat we moeten overwegen, is het milieu. Alle uitlaatstoffen van de auto’s dragen bij aan de klimaatverandering. Met dat in gedachten, zou het beter zijn als minder mensen de auto gebruiken. Carpoolen of het openbaar vervoer nemen is dan bijvoorbeeld een goede oplossing. Het zou dus goed zijn voor het milieu als niet iedereen zijn eigen auto heeft. Maar dat betekent niet dat mensen niet moeten kunnen autorijden. Ook als je een rijbewijs hebt, hoef je niet per se een auto te hebben. Maar het is wel een handige skill om te hebben. Je weet immers nooit wanneer je het nodig zou kunnen hebben. Misschien vindt er ooit een noodsituatie plaats waarbij je zo snel mogelijk de plek moet verlaten. Als niemand dan weet hoe hij of zij moet autorijden, heb je toch een probleem. Daarbuiten worden er ook steeds schonere auto’s geproduceerd. Electrische auto’s zijn al volop in gebruikt, en er wordt ook hard gewerkt aan een auto op waterstof basis. Je kunt dus ook nu wel leren rijden zonder meteen een auto te kopen, en dan te wachten tot er een schonere auto op de markt komt.