Hoe richt je de badkamer functioneel in?

16-04-2018

Wat is een plek in huis waar je gegarandeerd veel tijd zal spenderen? De badkamer, natuurlijk! Het is vaak één van de kleinste plaatsen in huis, maar toch is gebruiksgenot er erg belangrijk. Vroeger was het namelijk vooral een functionele ruimte, maar tegenwoordig speelt ontspanning er ook een belangrijke rol. Bekijk de badkamer dus eens door een andere bril en richt deze ruimte praktisch, maar toch ook origineel in! We geven je alvast wat tips om aan de slag te gaan.

 

Start met een plan!

Voordat je een ruimte functioneel kan inrichten, moet je natuurlijk een idee hebben van wat je wil bekomen. Schuim het internet af, ga op zoek naar inspiratie, en werk alvast een moodboard uit. Pas daarna kan je de afmetingen noteren, maar ook vaste elementen zoals deuren en vensters op je plan aanduiden. Tip: gebruik de reële afmetingen van de badkamerelementen die jij wil integreren. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Tip: gebruik de reële afmetingen van de badkamerelementen die jij wil integreren.

Spiegeltje, spiegeltje

Om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken, kan je gebruik maken van spiegels. Het zijn de beste visuele bedriegers op de markt en laten de kamer instant groter lijken. Probeer ervoor te zorgen dat de spiegel dezelfde afmetingen heeft als je badkamermeubel; zo komt hij volledig tot zijn recht. Wanneer je de spiegels strategisch hangt, zullen ze het natuurlijke daglicht reflecteren doorheen de volledige ruimte. Dit laat de ruimte alweer groter ogen. Win-win!

Om de ruimte zo groot mogelijk te laten lijken, kan je gebruik maken van spiegels.

Licht en warmte

In de badkamer gebruik je best heldere en lichte tinten die het daglicht goed reflecteren, want ook kleurencombinaties kunnen het ruimtelijke effect van de badkamer beïnvloeden. De tijd dat de badkamer uitsluitend wit was, is al lang passé. Mogen er van jou wat opvallende elementen zijn? Zeker, maar steek deze in je decoratieartikelen. Zo kan je regelmatig je badkamer pimpen zonder grote werkzaamheden uit te moeten voeren. Hou ook zeker rekening met je verlichting. Vaak is er in de badkamer maar één lichtpunt wat het moeilijker maakt om je te schminken of te scheren. Oplossing? Verschillende lichtbronnen combineren of een raam voorzien!

In de badkamer gebruik je best heldere en lichte tinten die het daglicht goed reflecteren, want ook kleurencombinaties kunnen het ruimtelijke effect van de badkamer beïnvloeden.

Douche en/of bad?

Wist je dat 8 op de 10 Belgen steeds vaker een douche neemt dan een bad? Douchen is dan ook de snelste en milieuvriendelijkste manier om je dagelijks te verfrissen. De laatste jaren is douchen trouwens nog leuker geworden, denk maar aan de geïntegreerde massagestralen of de regendouche. Wil je toch liever een bad om ’s avonds volledig tot rust te komen? Why not! Voor iemand die niet kan kiezen, kan je ook gewoon een douche en bad in één nemen. Perfect!

Wist je dat 8 op de 10 Belgen steeds vaker een douche neemt dan een bad?

Badkamermeubels

De meeste badkamers worden ingericht rondom de wastafel. Beslis dus eerst hoe dit badkamermeubel eruit moet zien voordat je de andere elementen laat vastleggen. Geloof ons, wastafels bestaan in alle vormen en maten. De laatste jaren zijn waskommen wel aan een opmars bezig. Ook grote wastafels winnen nog steeds aan populariteit.

De meeste badkamers worden ingericht rondom de wastafel.

Slimme bergruimte

Aangezien de badkamer meestal niet zo groot is, zal je op zoek moeten gaan naar creatieve oplossingen om je handdoeken en badkamerspullen op te bergen. Hoge kolomkasten zijn hierbij erg praktisch, maar kunnen wel voor een drukkend gevoel zorgen. Het nadeel van lage kasten is dat ze dezelfde ruimte innemen, en je er toch minder in kan opbergen. Misschien kan je lage kasten daarom ook gebruiken als zitbankje? Altijd handig na een deugddoend badje!

Aangezien de badkamer meestal niet zo groot is, zal je op zoek moeten gaan naar creatieve oplossingen om je handdoeken en badkamerspullen op te bergen.
Bij deze weet jij hoe je de badkamer functioneel moet inrichten. Nu rest er je alleen nog een partner te vinden die je kan helpen bij het omtoveren van je huidige badkamer of gewoon het inrichten van je nieuwe badkamer. Goed nieuws, bij Renov Design in Herent weten ze exact wat ze moeten doen om jouw droombadkamer te realiseren. Succes, en hey, veel badplezier!