Hoe kan je besparen op energie?

02-10-2017

Besparen hoeft niet noodzakelijk veel geld te kosten. Zo zijn er bepaalde trucjes die jij kunt toepassen om in je woning op energie te besparen. Veel van deze tips vragen slechts een kleine moeite, een beetje van je tijd, en een verandering van gewoonte. Toch zal je er op lange termijn erg blij mee zijn wanneer je energiefactuur veel lager ligt dan ervoor. Maar hoe kan je nu eigenlijk besparen op energie?

 

Stay hot

Om het thuis lekker warm te hebben, wordt de verwarming vaak een graadje hoger gezet. Maar waarom los je het niet op met een dekentje of desnoods een extra trui? Want door de verwarming een graad lager te zetten, bespaar je al tot 7% op je energiefactuur. Ben je niet thuis of ga je slapen? Sluit dan de gordijnen of de rolluiken, en laat de temperatuur zakken tot ongeveer 15°C. Gebruik jij ook een elektrische vuurtje op de badkamer? We understand, maar probeer je gebruik ervan te verminderen; het zijn namelijk echte energievreters.

Want door de verwarming een graad lager te zetten, bespaar je al tot 7% op je energiefactuur.

Relax, take it easy

Je zal nooit geloven wat je nu gaat lezen, maar toch is het de waarheid. Ongeveer 10% van je elektriciteitsverbruik komt van sluipverbruik. Wat is dit? Lampjes die blijven branden, een digitale klok die opstaat, enzoverder. Het is de decoder, je gsm-oplader, je tv, en bijvoorbeeld je modem; multimedia en entertainment dus! Ons advies? Laad je gadgets overdag op. Zo kan je de lader meteen weer uittrekken als het toestel opgeladen is. ’s Nachts ga je er niet voor opstaan, ofwel? ;-) Ook de televisie schakel je best volledig uit. Hoog tijd voor een nieuw televisietoestel? Bekijk zeker modellen met ledverlichting, deze zijn erg zuinig!

Je zal nooit geloven wat je nu gaat lezen, maar toch is het de waarheid. Ongeveer 10% van je elektriciteitsverbruik komt van sluipverbruik.

Save energy with an energy audit

Wil je 100% zeker zijn dat je huis energiezuinig is? Dan kan je ervoor kiezen om een energieaudit te laten uitvoeren. Bij een energieaudit komt een energiedeskundige langs. Verwacht je aan een check van de technische installaties en de isolatiewaarden. Achteraf krijg je een rapport waardoor je de probleemzones van je woning meteen kunt aanpakken. Ben je van plan om een woning te huren? Vraag dan zeker het EPC-attest op. Hierin staat de energiezuinigheid van het gebouw en zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan wanneer je de energierekening in de brievenbus krijgt. Last but not least: sta je op het punt van een woning te bouwen of te renoveren? Dan heb je een EPB-attest nodig. Door aan deze eisen te voldoen, zal je op termijn energie en geld kunnen besparen.

Dan kan je ervoor kiezen om een energieaudit te laten uitvoeren.

La lumière

Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis? Misschien is het dan nu het moment om deze om te vormen naar spaar- of ledlampen. Met ledverlichting kan je trouwens voor sfeer zorgen door ze te dimmen. Romantic evening? Yes, please! Maar wat is de zuinigste lamp? Een lamp die niet brandt. Schakel de verlichting daarom zo vaak mogelijk uit, zeker als je een kamer verlaat.

Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen in huis?
Heb jij alle tips & tricks om energie te besparen al toegepast, maar wil je toch net dat stapje verder gaan? Staat een energieaudit op de nabije planning? Of snap je nog steeds niets van EPC en EPB? One name: OCB. Bovendien valt er momenteel een luchtdichtheidstest te winnen. Waag dus zeker je kans, zo sla je twee vliegen in één klap!