biodiversiteit tuin

De biodiversiteit in je tuin verhogen

01-08-2017

Of je nu een kleine of een grote tuin hebt, een hoge biodiversiteit is altijd mogelijk. Wij geven je enkele simpele tips om de biodiversiteit in jouw (stads)tuin te verhogen!

 

Vlinders in de buik

Vlinders zijn niet alleen leuk in je buik, in je tuin zijn ze ook welkom! Vlinders zijn namelijk een goede indicator van de kwaliteit van ons leefmilieu. Vlinders aantrekken in je tuin is niet zo moeilijk. Een eenvoudige manier is bijvoorbeeld het planten van een Vlinderstruik. De naam verraadt het al, maar vlinders zijn inderdaad gek op deze struik, én per toeval ziet hij er nog eens heel mooi uit!

Planten van bij ons

Door plantensoorten van ‘bij ons’ te gebruiken, verhoog je de biodiversiteit. Sommige planten zijn immers eigen aan de streek waar je woont, en zullen er dus goed groeien.

Buzzing bees

Net zoals vlinders houden bijen van bloemen en planten met veel nectar. Plant dus verschillende bloemensoorten in je tuin. Dat staat niet alleen leuk, je helpt er ook de natuur mee! Bijen zijn namelijk cruciaal voor de voedselproductie. Als bijen zouden verdwijnen, zullen de mensen dit op lange termijn ook doen. Het is dus alleen maar positief om zoveel mogelijk bijen in je tuin te hebben!

Nattigheid

Als je de biodiversiteit in één keer enorm wil doen stijgen, zorg dan voor een waterpartij in je tuin. Dit kan een vijver of een zelfgemaakte mini-vijver zijn. Het water zal insecten, amfibieën en vogels aantrekken. Bovendien groeien er verschillende soorten planten in water.

Flying high

Wat meer leven in de brouwerij krijg je met vogeltjes! Om deze aan te trekken, plant je best inheemse planten rijk aan zaden en bessen, maar ook een vogelhuisje kan helpen! Hier kan je eventueel voedsel inleggen. Als de vogeltjes zich er thuis voelen zullen ze zich nestelen, en eventueel zelfs eitjes leggen!