Hoe kies je een dak voor je woning?

16-04-2018
Wist je dat een dak veel meer doet dan gewoon het huis beschermen tegen wind en regen? Net zoals een kapsel bij mensen, bepaalt het dak de uitstraling van je woning. Bij het uitkiezen van het dak moet je dan ook even stilstaan en een weloverwogen beslissing maken. Kies je voor een plat of een hellend dak? Welke dakbedekking zal het worden? Kortom: hoe kies je een dak voor je woning?

 

Wat zoek je in een dak?

Wanneer je op zoek gaat naar een dak moet je rekening houden met bepaalde factoren. Zo moet je eventueel noodweer in je achterhoofd houden, maar ook denken aan de stijl van je woning. Ben jij een natuurliefhebber? Ga dan zeker voor eco-friendly en recycleerbaar materiaal. Sta ook zeker even stil bij de kostprijs. Een nieuw dak vraagt een ruim budget, maar dit is het natuurlijk wel waard. The sky is the limit when you have a roof over your head.

Wanneer je op zoek gaat naar een dak moet je rekening houden met bepaalde factoren.

De vorm van het dak

Allereerst moet je de vorm van het dak uitkiezen. Denk er even over na, want een dak kan je niet zomaar terug vervangen. De dakvorm is afhankelijk van de plattegrond, de ruimte, en je eigen esthetische eisen. Beslis eerst of je een hellend of een plat dak wil. Onder de categorie hellende daken komen nog verschillende types voor. Zo heb je bijvoorbeeld een lessenaarsdak, een zadeldak, en zelfs een kegeldak. Het meest voorkomende dak is het zadeldak. Dit is een dak waarbij de twee dakschilden in de nok samenkomen. Hou hierbij wel rekening met het feit dat je in de kamer onder het dak wat ruimte zal verliezen.

Allereerst moet je de vorm van het dak uitkiezen.

Welk materiaal?

Dakbedekking bepaalt niet alleen mee het uitzicht van de woning; het beschermt het huis ook tegen regen, wind, en sneeuw. Dakpannen zijn als dakbedekking nog steeds een populaire keuze. Je kan ze krijgen in beton en klei. Daarnaast bestaan ze ook in verschillende vormen waardoor ze geschikt zijn voor elk budget. Naast dakpannen worden ook vaak leien gebruikt als bedekking voor het dak. De keuze in het aanbod is net iets beperkter, maar door de lagere prijs zijn vooral kunstleien erg populair. Wil je de natuurlijke versie? Dan betaal je iets meer, maar zal je minder last hebben van mos. Mag het voor jou nog wat specialer? Kies dan voor riet, rubber, of zelfs zink. Vooral de laatste optie is terug populairder geworden. Daken in zink hebben dan ook een unieke uitstraling.

Dakbedekking bepaalt niet alleen mee het uitzicht van de woning; het beschermt het huis ook tegen regen, wind, en sneeuw.

Vergeet niet te isoleren!

Dakvorm en dakbedekking gekozen? Top! Nu moet je alleen nog rekening houden met de dakisolatie. Want om ervoor te zorgen dat je woning aan de huidige energieregels voldoet, is dit hoognodig. Daarnaast is het ook voor jouw portemonnee beter want in een geïsoleerde woning dalen de verwarmings- én energiekosten. Zie het dus als een investering die zichzelf terugbetaalt. Bij hellende daken wordt er vaak gekozen voor isolatie van glas- of rotswol. Bij platte daken bestaat de isolatie meestal uit polyurethaan. Geen nood, een specialist zal je hierbij zeker kunnen begeleiden.

Dakvorm en dakbedekking gekozen?
Jouw idee is volledig klaar? Check! Het enige wat je nog nodig hebt, is een echte kenner die jouw dak-dromen werkelijkheid kan maken. En ook daar schieten wij ter hulp, want bij Wilfried Vervecken bvba in Eindhout-Laakdal kan je terecht voor een dak van A tot Z.