Top 4: dakbedekking voor platte daken

25-06-2018
Knibbel, knabbel, knuisje, welk plat dak leg ik op mijn huisje? In elk geval geen plat dak van peperkoek en snoep, want dat is alles behalve duurzaam als wij in de buurt zijn. Maar welke dakbedekking moet je dan wel gebruiken? Om het je makkelijk te maken, lijsten we onze top 4 voor je op. Graag gedaan!
Knibbel, knabbel, knuisje, welk plat dak leg ik op mijn huisje?

4: Roofing

Terug van nooit weggeweest en net buiten onze top 3 gestrand: roofing. Hoewel roofing of bitumen de laatste jaren meer concurrentie krijgt van pvc en EPDM, is het nog steeds een enorm geschikt en populair materiaal voor de afwerking van platte daken. De kwaliteit is dan ook aanzienlijk verbeterd en het is nog steeds een van de goedkoopste dakbedekkingen op de markt. Roofing is trouwens vrij duurzaam: als het op de juiste manier is aangebracht, gaat het gemiddeld 25 jaar mee! 

Terug van nooit weggeweest en net buiten onze top 3 gestrand: roofing.

3: pvc

Op de derde plaats: dakbedekking van pvc. Pvc dakbedekking wordt op het dak gelijmd met behulp van hete lucht. Omdat het ongevoelig is voor uv-stralen en andere weersinvloeden, heeft pvc een langere levensduur dan bitumen, gemiddeld 30 jaar. Het heeft weinig onderhoud nodig en is bovendien recycleerbaar. Daardoor schuift het meteen een plekje op in onze top 4.

Op de derde plaats: dakbedekking van pvc.

2: EPDM-rubberfolie

Nét niet gewonnen, maar zeker niet verloren: EPDM-rubberfolie, een vlot plaatsbare, beloopbare en onderhoudsvriendelijke soort kunststof die men pas sinds een jaar of 15 is beginnen te gebruiken als dakbedekking voor platte daken. EPDM is elastisch, waardoor het niet snel scheurt. Daardoor gaat het langer mee dan pvc en bitumen, gemiddeld maar liefst 50 jaar. Bonus voor wie -zoals het hoort- rekening wil houden met z’n ecologische voetafdruk: EPDM is een inert materiaal dat zowel tijdens het productieproces als bij het gebruik een geringe invloed heeft op het milieu. Geef toe, het kan bijna niet beter!

Nét niet gewonnen, maar zeker niet verloren: EPDM-rubberfolie, een vlot plaatsbare, beloopbare en onderhoudsvriendelijke soort kunststof die men pas sinds een jaar of 15 is beginnen te gebruiken als dakbedekking voor platte daken.
Foto: Pinterest

1: Groendaken

Met stip op 1: groendaken! Eigenlijk hebben ze hun trofee voor beste dakbedekking een beetje gestolen, want de mooiste groendaken worden gebouwd op EPDM-rubberfolie. Toch zijn er een aantal extra voordelen verbonden aan het plaatsen van een groendak. De vegetatie op je groendak vormt een extra bescherming tegen de weersomstandigheden. Daardoor gaat het nog net ietsje langer mee dan EPDM zonder groendak, tot wel 60 jaar! Maar de belangrijkste meerwaarde van een groendak is toch gewoon het feit dat het kan dienstdoen als daktuin! Als dat je niet over de streep trekt, weten we het ook niet meer.

Met stip op 1: groendaken!
Heb jij ook een plat dak dat aan vernieuwing toe is? Of ben je helemaal verliefd geworden op het idee van een daktuin? Bij Dakfolietools weten ze van aanpakken! Dankzij hun jarenlange ervaring geven ze niet alleen gepast advies, maar werken ze je plat dak af tot in de puntjes. Neem vrijblijvend contact met ze op voor een gratis offerte en wie weet geniet jij binnenkort van je eigen daktuin!