Het festivalseizoen is helaas al weer even voorbij, echter is de verkoop van de meeste festivals alweer begonnen en raakt het ene muziekfestijn na de ander alweer snel uitverkocht. Zeker meerdaagse festivals zoals PinkPop en Lowlands zijn gewild onder vele fans. Om je alvast goed voor te bereiden op deze zomerse fuifjes geef ik een aantal tips voor een geslaagd meerdaags festival.

Grote groep?

Op pad met een grote groep kan soms best hectisch zijn. Maak van te voren een groepsgesprek aan op Whatsapp. Zo kun je vooraf alvast afstemmen wie de tenten meenemen, zorgen voor eten en andere benodigdheden die niet iedereen voor zichzelf mee hoeft te nemen. Op het festivalterrein zelf is een groepsgesprek handig voor als er weer eens een paar verdwaald zijn geraakt, of een ander podium gaan bezoeken.

De kampeerplaats

Douches, wc’s, de lokale supermarkt of een plekje dichtbij het festivalterrein. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren voor het perfecte kampeerplekje. Houdt je wel van 24/7 gezelligheid, kies dan een plekje dichtbij het feestfestijn. Ook weleens toe aan een goede nachtrust? Zoek dan een plekje wat verder van het festivalterrein af. Een goede tip is om vooraf thuis het terrein eens goed te bekijken en alvast te zoeken naar het ideale plekje voor jouw tentje.

De tent

Naast een goed plekje, is ook de tent een belangrijke factoor. In Nederland kan het nog weleens regenen en is het helaas niet elke zomer volop zon. Kies vooral in Nederland voor een waterdichte tent. Bij een festival in het buitenland, waar de temperaturen hoog op kunnen lopen, is het handig om opzoek te gaan naar een tent die de temperatuur en invloed van de zon lag houdt – zo kun je zelfs overdag genieten van een middagdutje. De grootste tip die ik kan geven als het aankomt op de keuze voor een tent? Ga niet op pad met het allerduurste stukje plastic wat de kampeerwinkel te bieden heeft. Tenten staan nou eenmaal dicht op elkaar, worden vies, gaan stuk en maken het een en ander mee op een festivalterrein. Het is niet voor niets dat vele festivalbezoekers aan het eind van de rit hun tentje achterlaten op een kaal grasveld.

Verslaving

Al die feestjes zijn natuurlijk heel erg leuk, maar ik moet ook een korte waarschuwing geven voor de mindere kant van het verhaal – verslaving. Zeker voor het publiek wat vaak een feestje opzoekt en gevoelig is voor het verslaafd raken aan middelen zoals alcohol.  Overkomt het jou? Zoek verslavingszorg en hulp bij mensen waarmee je dit kunt bespreken.