Wie de waarheid wil kennen zal op zoek moeten naar feiten. Die feiten vind je niet door te luisteren naar wat de buurman zegt, of zelfs door wat je in de media leest. Je vindt die feiten alleen door goed onderzoek te doen. Neem bijvoorbeeld palmolie. Er was een tijd dat de palmolie industrie niet bepaald duurzaam geleid werd. De beslissing nemers die het voor het zeggen hadden zorgden ervoor dat de palmolie productie verantwoordelijk was voor ontbossing, kinderarbeid en uitbuiting van lokale boeren. De ophef hierover in de media heeft ervoor gezorgd dat een heuse shift heeft plaatsgevonden. De verantwoordelijkheid is verschoven naar mensen die van deze prachtige blauwe planeet houden. Milieuvriendelijke en duurzame palmolie is het resultaat!

Palm oil facts

De feiten over palmolie zullen je verbazen. Palm oil facts zijn namelijk heel anders dan het onderbuikgevoel dat mensen hebben. Duurzame palmolie is namelijk vele malen milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld raapzaadolie, soya olie of zonnebloemolie. Wil je meer weten? Houd je vast, want hier komen de statistieken! De opbrengst van een hectare raapzaad is 0,8 ton olie. Er wordt ongeveer 0,7 ton soya olie geoogst van dezelfde hectare en slechts 0,5 ton zonnebloem olie. En dat terwijl een hectare duurzame palmolie maar liefst 3,8 ton olie opbrengt! Dezelfde oppervlakte wordt verbouwd, maar een veel grotere oogst is het resultaat. Als dat niet duurzaam en milieuvriendelijk is… 

Meer feiten over palmolie

Andere palm oil facts? Er zijn er genoeg. Want in tegenstelling tot het verleden is nu maar liefst 86% van de gehele palmolie industrie duurzaam. 86% van alle productie is duurzame palmolie. En de mensen die dit in korte tijd voor elkaar hebben gekregen zijn nog lang niet klaar, want het doel is natuurlijk 100%. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is wanneer iedereen op de wereld stopt met geloven wat marketingcampagnes zeggen en begint met zelf onderzoek doen. Op ieder label van een product dat gemaakt is met duurzame palmolie staat namelijk de informatie die jij nodig hebt. ‘Palm oil free’ is slechts een marketingleus. Het gaat niet om wat er niet in zit, maar wat er wel in zit. Want een palm oil free product kan bijvoorbeeld soya olie bevatten die verantwoordelijk was voor ontbossing. Waar gaat het nu precies om? De planeet, toch? Kijk naar de labels van de producten die je koopt en ook jij kunt bijdragen aan een gezonde planeet.

De toekomst van onze aarde

Andere palm oil facts hebben te maken met de arbeid die is verzet voor jouw pot pindakaas, fles shampoo of doos cornflakes. De kleine, onafhankelijke boeren die duurzame palmolie verbouwen en oogsten, krijgen namelijk een eerlijke, uitstekende prijs voor hun duurzame palmolie. Hun kinderen hoeven hierdoor niet meer te werken, maar hebben tijd (en de mogelijkheid) om naar school te gaan, te spelen en van hun kindertijd te genieten. Wanneer je de palm oil facts dus op een rijtje zet, liegt het er niet om: Duurzame palmolie zorgt voor reductie van kinderarbeid, geen ontbossing meer, het overleven van talloze diersoorten in die bossen, meer opbrengst per hectare en eerlijke prijzen voor harde werkers. Jij hebt het in de hand. Lees dat label goed en gebruik je eigen hersenen.