How to: ecologisch schoonmaken

18-08-2018

Schoonmaken is een klusje dat we allemaal wel doen, met of zonder veel zin, het moet toch gebeuren. Dagelijks worden er enorm veel schoonmaakproducten gebruikt, die niet altijd even ecologisch zijn. Wij laten enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zien waar je perfect mee kan poetsen, op een verantwoorde manier!

 

De afwas

Vroeger werd de afwas met de hand gedaan, maar tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een afwasmachine. Toch is het ecologischer om je vaat met de hand af te wassen. Zo verbruik je niet alleen minder water, er wordt ook minder elektriciteit verbruikt om het water op te warmen. Als je helemaal eco wil gaan, kan je ook zelf afwasmiddel maken. Dit kan op basis van een mengsel van huishoudsoda (150ml), natriumbicarbonaat (1 eetlepel) en water (1 liter). Dit goedje zal niet schuimen, maar maakt je vaat wel op een ecologische manier schoon!

Toch is het ecologischer om je vaat met de hand af te wassen. Zo verbruik je niet alleen minder water, er wordt ook minder elektriciteit verbruikt om het water op te warmen.

Clean it all

Allesreiniger in huis halen is oh-zo-gemakkelijk, net omdat je het écht voor alles kan gebruiken. Helaas zijn dit soort producten door hun veelheid aan toepassingen niet zo ecovriendelijk. Gelukkig kan jij zwarte zeep gebruiken als allesreiniger. Deze bestaat voor 100% uit olijfolie en is volledig biologisch afbreekbaar.

Gelukkig kan jij zwarte zeep gebruiken als allesreiniger. Deze bestaat voor 100% uit olijfolie en is volledig biologisch afbreekbaar.

Azijn

Azijn heeft verschillende toepassingen. Zo kan je het gebruiken om te koken, maar kan je er ook mee schoonmaken. Ontkalken kan eenvoudig met azijn, maar ook om leidingen te ontstoppen kan dit goedje gebruikt worden. Strooi wat natriumbicarbonaat door de afvoer, gevolgd door azijn. Dit zal beginnen bruisen! Na een kwartiertje spoel je na met een liter kokend water. Ziezo, je hebt terug propere leidingen!

Ontkalken kan eenvoudig met azijn, maar ook om leidingen te ontstoppen kan dit goedje gebruikt worden.

Zo fris als een citroentje

Toegegeven, deze uitspraak hebben we een beetje aangepast, maar het klopt wel! Citroen kan je prima gebruiken als schoonmaakmiddel. Het werkt ontvettend en bovendien ook desinfecterend.

Citroen kan je prima gebruiken als schoonmaakmiddel. Het werkt ontvettend en bovendien ook desinfecterend.

Wasjes draaien

Naast de afwas, moeten er ook andere wasjes gedaan worden. Dat je je was even goed schoonmaakt op een lagere temperatuur is al langer bekend (zo niet, dan weet je het nu ;-)). Maar ook je wasproduct kan ecologischer! Zo kan je bijvoorbeeld wassen met wasnoten. Deze noten doe je in een waszakje mee in het machine, en de stof die de schil van deze noten afgeeft, doet de rest!

Maar ook je wasproduct kan ecologischer! Zo kan je bijvoorbeeld wassen met wasnoten.