Er is voor iedere man een vrij grote kans dat je sneller kaal wordt dan je had willen zien. Met name de typerende kaalslag op het voorhoofd, ook wel Male Pattern Baldness genoemd, komt erg vaak voor. Zelf zie ik de eerste kale plekken ook al langzaamaan verschijnen, en de dag dat het voor iedereen zichtbaar wordt, zie ik met tegenzin tegemoet. Net zoals grijze haren wordt een kalend voorhoofd vaak gezien als teken van ouderdom. Het is dan ook niet zo gek dat het stiekem toch erg vervelend is om hier vroeg mee te maken te krijgen. Het kan veel mannen onzeker of simpelweg verdrietig maken als ze niet tevreden zijn over hun uiterlijk. In zulke gevallen zal er al gauw gedacht worden aan een haartransplantatie. Er hangt misschien een vervelend stigma rondom plastische chirurgie, maar het gaat er uiteindelijk om dat we ons zelf goed voelen, toch?

De procedure

Het aantal transplantaties dat wordt uitgevoerd neemt al jaren gestaag toe. Waarom dit zo is kan ik natuurlijk niet garanderen, maar ik ga ervan uit dat het simpelweg steeds normaler wordt voor mannen om voor deze procedure te kiezen. Maar hoe werkt deze ingreep nou precies? Er zijn in principe twee verschillende methodes. Beide methodes gebruiken haren uit een stuk van het hoofd waar de groei nog niet aan het afnemen is. Vaak wordt hier het achterhoofd of de nek voor gebruikt. Bij de oudere methode, Follicular Unit Transplantation, worden complete “lappen” weefsel verwijderd, verdeeld in een stukje weefsel per haarzakje, en in het gewenste gebied op het hoofd geplaatst. Dit laat echter wel het één en ander aan littekenweefsel achter op het donorgebied.  De tweede, en nieuwere methode heet Follicular Unit Extraction. Hierbij worden alleen het haar en de haarzakjes zelf verwijderd. Er blijft dus eigenlijk niets aan littekenweefsel achter. Het plaatsen van de haarzakjes werkt in principe hetzelfde, al is er een minder groot “gat” nodig om de haren in te stoppen. Hier wordt dan ook een naald voor gebruikt.

In het buitenland?

Het is ook steeds populairder om deze procedure in het buitenland te laten doen. Met name een haartransplantatie Turkije is erg populair. Het valt enigszins te combineren met een vakantie, en bovendien is het een stuk goedkoper. Een transplantatie in Nederland kan jou minimaal 5.000 euro kosten, afhankelijk van hoe jouw haarlijn eruit ziet. Het is een vrij ongevaarlijke ingreep, en er is dus weinig risico aan het laten uitvoeren hiervan in het buitenland. Zoek uiteraard wel naar een gerespecteerde kliniek, net zoals dat je daar in Nederland op zou letten!