Er is een grote kans dat we het allemaal langs hebben zien komen: HDMI kabel. Er is ook een grote kans dat een groot gedeelte van de groep niet weet wat HDMI is, wat de kabel doet en hoe het verschilt van alle andere honderden kabels in het huis. Daarom staat het hier in het kort uitgelegd.

Wat is het en wat doet het?

HDMI staat voor ‘high- definition multimedia interface’, oftewel een koppelvlak voor verschillende computertoepassingen met kwaliteit die geavanceerder is dan analoge systemen. Bij een analoog signaal gaat de signaalsterkte gelijk op met het bronsignaal en tussen analoge gegevens zijn een onbeperkt aantal waarden mogelijk. Dit staat tegenover een digitaal signaal, waarbij het signaal op wordt gedeeld in bits (de kleinste eenheid van informatie). Om dit te illustreren wordt vaak het voorbeeld van een klok gebruikt: een analoge klok heeft eenheden tussen de tijden door. Bij een digitale klok wordt de tijd alleen in cijfers weergeven. Analoog signaal heeft wel last van willekeurige fluctuaties of ruis. Het signaal kan hierdoor vervormd worden en kan de kwaliteit verminderd worden. Om dit te voorkomen, wordt het aangeraden om HDMI kabels niet langer dan 5 meter te hebben.

Een HDMI kabel en is de meest voorkomende aansluiting op televisies, computers, laptops, game- stations en mediaspelers. Dit komt omdat de kabel audio- en videosignalen verstuurt. Daarnaast verstuurt HDMI ook een digitaal signaal waardoor de kwaliteit van het audio en beeld optimaal is. Dit komt omdat het digitale signaal niet geïnterfereerd kan worden door ruis.

Verschil met DisplayPort kabel

Een kabel die veel lijkt op een HDMI kabel is een DisplayPort kabel. Een DisplayPort kabel kan, net zoals de HDMI kabel, audio- en videosignalen van een apparaat naar een scherm sturen.  De kabel is ook geheel digitaal, waardoor er dus geen ruis tussenkomt. Een groot verschil tussen de kabels is dat de HDMI kabel een standaard is om de meeste, tot alle, computers. Die kabel is vooral ontworpen voor consumentenapparatuur en zo zal het waarschijnlijk ook blijven. De HDMI kabel biedt voldoende mogelijkheden, maar de DisplayPort biedt toch iets meer. Zo kan je met een DisplayPort kabel zes monitoren met één computer verbinden. Displayport kabels hebben een hogere bandbreedte en kunnen meerdere signalen tegelijkertijd doorsturen. Hierdoor is de verbinding sneller dan die van een HDMI kabel. Een ander voordeel is dat er maar één DisplayPort kabel bestaat, terwijl er vier verschillende HDMI kabels bestaan.

Kortom, de HDMI en DisplayPort kabel allebei audio en visuele beelden van een apparaat naar een scherm sturen. Ook zijn beide kabels digitaal en zullen daarom niet snel interfereert worden met ruis. De HDMI kabel is momenteel de standaard en komt daarom vaker voor. Er zijn ook meerdere soorten HDMI kabels die allemaal net iets meer aankunnen. Maar met zowel de HDMI als de DisplayPort kabel kun je heerlijk een video vanaf de computer op een groter beeldscherm bekijken.