Toen mijn vader overleed moest ik eerlijk gezegd niet denken aan de uitvaart. Het leek me enorm belastend en het enige wat ik wilde was met rust gelaten worden en janken. Ik denk dat ik daar lang niet de enige in ben. Gelukkig heb je dan, bijvoorbeeld via uitvaart Amsterdam, iemand die je steunt in deze zware periode. Iemand die benadrukt dat een uitvaart juist heel belangrijk is om alles goed af te sluiten. Om aan de wereld te laten zien wat die ander voor je betekende en hoe hij of zij geleefd heeft. Toentertijd ging ik er schoorvoetend mee akkoord. Samen met de rest van de familie stelden we een programma op. Een mooi programma, maar het kon me nog steeds weinig schelen. De pijn en het verdriet waren te hevig. Toch kijk ik nu met heel veel warme gevoelens terug op de uitvaart. De uitvaartondernemers hebben gelijk. Een mooie uitvaart is belangrijk voor het goed verlopen van het rouwproces.

Uitvaart vol herinneringen

De uitvaart van mijn vader werd een moment vol mooie herinneringen en anekdotes over wie hij was en hoe hij in het leven stond. We draaiden de muziek waarvan hij hield en er kwamen heel veel mensen opdagen. Mensen die hun steun betuigden en vertelden wat mijn vader voor hen betekend had. Dat troostte mij enorm. Mijn vader was niet echt weg, hij liet iets heel moois achter. Ik was er bovendien trots op dat we hem zo waardig en mooi herdachten. Dat zou hij ook echt zo gewild hebben. Ik vond, en met mij de hele familie, dat we echt liefdevol afscheid van hem namen. Iedereen kon zien, ook hij hoop ik nog steeds, hoeveel we van hem hielden en nog steeds houden. Het was een emotionele dag, maar ook een hele mooie die nu, tien jaar later nog steeds in mijn herinnering gegrift staat.

Steun bij de verwerking

Uiteindelijk heeft deze mooie uitvaart erg veel steun gegeven bij de verwerking van het verlies. Ik was zo blij dat we dit nog voor hem hadden kunnen doen. Hij zou zo trots zijn geweest op alles wat we over hem hebben gezegd. Het troostte me vooral dat ik gelukkig ook al die dingen al had gezegd toen hij nog leefde. Het verdriet wordt echt niet minder door een mooie uitvaart, maar het helpt wel bij de verwerking. Ik kijk nu terug op een mooi afscheid en dat geeft me, ondanks het dagelijkse gemis, nog steeds een warm en tevreden gevoel.