Soms moeten er gewoon dingen gedaan worden op een dag. Het kan gaan om grotere dingen (pakketjes terugbrengen, kinderen ophalen van school, een blog schrijven) of iets minder belangrijke dingen (die schoenen opruimen die al twee weken in de weg staan). Het moet allemaal ooit gedaan worden, dus waarom niet vandaag?

Voor een productieve dag, zijn er een paar tips die voor iedereen zullen werken. Om zoveel mogelijk dingen voor elkaar te krijgen, is het handig om zo min mogelijk tijd te verspillen. Best een logische tip, kan je denken, maar let eens op hoeveel tijd er wordt verspild op bijvoorbeeld social media! En die tijd kan allemaal besteed worden aan nuttige zaken. Natuurlijk is het niet goed om de hele dag, aan een stuk door te werken en kan een beetje relaxen ook geen kwaad. Deel hiervoor de tijd in, in blokken. Dit kunnen blokken van een uur zijn of van een paar uur, wat het beste werkt. In de blokken wordt er gewerkt en tussen de blokken door, kan er iets anders, leuks worden gedaan.  

Neem ergens op de dag tijd om te reflecteren. Reflecties kunnen opgeschreven worden in een notebook of bullet journal. Het kan fijn zijn om dit ’s ochtends te doen, nadat je wakker wordt, voordat de dag ook echt begint. Natuurlijk kan het ook aan het eind van de dag, waarbij er gereflecteerd wordt over de dagelijkse bezigheden. Dit helpt de zelfontwikkeling en kan ervoor zorgen dat de dag beter ingedeeld wordt.

’s Ochtends

De start van een productieve dag begint vroeg. Zo duurt de dag langer en is er meer tijd om alles af te krijgen. Neem ook de tijd om een to- do lijst te schrijven en om prioriteiten te stellen. Dan wordt het een stuk georganiseerder in het hoofd en wordt het duidelijk wat er belangrijk is om te doen. Dit is de perfecte tijd om taken op te delen in kleinere, sneller haalbare taken. Als de taak die dag ‘een blog schrijven is’, kan dit bijvoorbeeld worden opgedeeld in: een idee bedenken en onderwerpen opzoeken; het schrijven ervan; het nalezen en verbeteren; het uploaden van de blog. Zo lijkt een grote taak (een blog schrijven) een stuk makkelijker om te halen. Het geeft ook meer voldoening, omdat de deeltaken sneller af te strepen zijn van de to- do list.

Neem na het wakker worden de tijd op het bed op te maken. Dit zorgt voor een meer comfortabele bedrust in de avond (en het ziet er netter uit). Eet daarna een stevig ontbijt. Een lekker broodje, wat sinaasappelsap en een kop koffie, gemaakt van je favoriete koffiebonen. Het geeft energie in de ochtend, waardoor je er de hele dag weer tegen aan kan!

's Middags

Rond de middag wordt het echt tijd om te starten. Begin dan met de werkjes die het snelst klaar kunnen zijn. Een beetje opruimen, een email versturen of alles even snel organiseren. Het zijn allemaal dingen die gedaan moeten worden, maar niet lang zullen duren. Daarna wordt het tijd voor de grotere taakjes. Probeer hierbij te multitasken. Er kan een was gedraaid worden, terwijl jij een blog schrijft, bijvoorbeeld. Het is een handige manier om zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen op 1 dag, maar let er wel op dat multitasken de kwaliteit van het werk niet beïnvloedt.

's Avond

Omdat er de hele dag zo goed gewerkt is, is er genoeg tijd om ’s avonds te genieten. Verwen jezelf op een rustig avondje. Laat de avond iets zijn waar naar uit gekeken en toe gewerkt kan worden. Dit kan een leuke serie of film zijn die je graag wilt zien of het uitvoeren van een hobby.

Om de dag erna ook een productieve dag te hebben, wordt aangeraden om vroeg naar bed te gaan en genoeg slaap te krijgen. Dit werkt het beste als er een routine wordt opgesteld, zowel voor het slapen als voor het slapengaan. De slaaproutine kennen we allemaal: op dezelfde tijd slapen en op staan elke dag zorgt dat het makkelijker wordt. Het lichaam raakt gewend aan het ritme van slapen en wakker worden. Ook de routine voor het slapengaan kan helpen. Elke dag dezelfde handelingen uitvoeren geeft het lichaam een signaal dat het klaar is om te gaan slapen. Een avondroutine kan bijvoorbeeld skin-care, schrijven in een notebook of een boek lezen zijn. Iets rustigs en relaxend.

Er zijn tips en tricks om een productieve dag te hebben, maar soms zit het er gewoon niet in. Probeer er dan niet over in te zitten. Als het niet werkt, dan werkt het immers niet. Maar op dagen dat het wel werkt, wens ik je een productieve dag!