Als we denken aan vakantie, denken we vaak aan zonnen op het strand met een koud drankje in de hand. Of misschien aan oude steden en historische gebouwen bezoeken. Maar waarom zou je niet op fietsvakantie gaan? Een vakantie op de fiets, waarbij alle benodigde spullen voor de hele vakantie achterop vastzitten (of aan een fietskar vast). ’s Nachts overnachten in de meegebrachte tent of in een hotel, zodat er overdag weer lekker gefietst kan worden. Waarom niet?

Benodigdheden

De belangrijkste materiaal van de fietsvakantie is natuurlijk de fiets. Elk type fiets kan gebruikt worden, maar let hierbij wel op de ondergrond van waar er gefietst wordt. Een mountainbike is natuurlijk handiger voor een rotsachtigere ondergrond dan een stadsfiets. Het is natuurlijk ook mogelijk om een e-bike van Stella te nemen, om het fietsen zelf makkelijker te maken.

Daarnaast bestaat de bagage van een fietsvakantie vooral uit een tent, slaapmap, kleding, toiletspullen, reparatiespullen voor de fiets, EHBO- kit en voedsel voor onderweg. Daarnaast kunnen natuurlijk dingen zoals camera’s, spelletjes en batterijen meegenomen worden. Het wordt zeker aangeraden om licht te pakken, ook om het fietsen makkelijker te maken. Kleding kan worden gewassen in de hotels, dus neem zeker niet te veel outfits mee. Het wordt wel aangeraden om de route uit te stippelen. Dit maakt het boeken van eventuele hotels natuurlijk ook makkelijk.

De voordelen

Maar waarom zou je eigen op fietsvakantie gaan? Als eerst is het wat anders dan je misschien gewend bent. Het kan zeker fijn zijn om hier en daar wat anders te doen (als daar behoefte aan is natuurlijk). Als tweede kan de fiets komen op plekken waar je anders misschien niet zou kunnen komen. Hierdoor zie je nieuwe delen en regio’s van de wereld. In een korte tijd komen er veel verschillende culturen langs. Dit wordt beter beleeft op de fiets dan in de auto bijvoorbeeld. Op de fiets kan er makkelijk gestopt worden bij elke plek waar je wilt en kan de cultuur echt geproefd worden.

Als derde is het een uitdaging voor jezelf en je gezondheid. Voor een optimale fietsvakantie moet getraind worden, waardoor er een goede vorm wordt opgebouwd. Een voldane fietsvakantie, omdat er goed getraind was, is een enorme boost voor het zelfvertrouwen en het geeft ook zeker een lekker gevoel. De grootste uitdagingen geven immers de meest betekenisvolle herinneringen.

Fietsvakanties kunnen individueel of met meerdere mensen gevierd worden. Het is heerlijk om helemaal tot rust te komen of een speciale band met iemand op te bouwen. Tijdens het fietsen kan er niet veel anders gedaan worden dan fietsen, het uitzicht bekijken en praten met elkaar. Dit geeft dus een heel unieke ervaring.

Fietsvakanties zijn goed voor het milieu, omdat er geen brandstoffen de lucht in worden geholpen. Als het even tegenzit, kan de fiets mee in de trein of op een boot. Ook kan er tussendoor gestopt worden en kan de tent op worden gezet voor een impromptu pauze. Dit, gecombineerd met het prachtige uitzicht, geeft een gevoel van vrijheid en rust. En dat is toch juist wat we willen als we op vakantie gaan?