Laat je elektriciteit keuren!

11-04-2018

Er zijn verschillende redenen waarom je je elektriciteitsvoorzieningen maar beter kan laten keuren. Als je zelf aan de slag gaat met de plaatsing ervan, bij de verkoop van je woning of appartement, of bij een wijziging van de elektrische installatie bijvoorbeeld. Een bestaande (huishoudelijke) installatie moet om de vijfentwintig jaar gecontroleerd worden. Bij een aansluiting van een nieuwe of een uitbreiding van een bestaande elektrische installatie op het net is een keuring zelfs verplicht.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Waarom een nazicht van de elektriciteitsvoorziening belangrijk is? Het antwoord is eenvoudig: elektriciteit is een onmisbare bron van energie, en voorkomen is beter dan genezen. Een elektrische installatie in optimale staat garandeert je gebruikszekerheid en veiligheid. Dit vereist een regelmatig nazicht van de elektrische installatie, wat door de overheid verplicht is. Twijfel je aan de veiligheid? Dan is het bijzonder raadzaam om de voorzieningen te laten keuren door professionals.

 
Waarom een nazicht van de elektriciteitsvoorziening belangrijk is?
Foto: OCB

Zelf je installatie plaatsen?

Wil je zelf de elektriciteitsvoorzieningen plaatsen? Houd er dan rekening mee dat een elektrische installatie dient te voldoen aan de voorschriften van het AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie. Zo moeten stroombanen gemerkt worden zodat ze herkenbaar zijn, en dienen stopcontacten kinderveilig te zijn. Bovendien moet je beveiligingen voorzien aan het begin van elke stroombaan, en zijn er kleurcodes voor de leidingen. Verbindingen moeten bereikbaar blijven en mogen niet bepleisterd of weg getimmerd worden.

Houd er dan rekening mee dat een elektrische installatie dient te voldoen aan de voorschriften van het AREI, het Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie.

Extra aandacht voor de badkamer

De badkamer verdient extra aandacht als het op elektriciteit aankomt, uiteraard omwille van de combinatie met de watervoorzieningen. Elektrische leidingen in de badkamer mogen bijvoorbeeld geen enkel metalen omhulsel bevatten, dus geen pantsering in metaal noch metalen buizen. Wat betreft de plaatsing van stopcontacten en schakelaars in de badkamer, dienen er bepaalde afstanden tot de badkuip en de douche te worden gerespecteerd. Meer tips nodig over de plaatsing van elektriciteitsvoorzieningen? Schakel dan het advies in van experts!

De badkamer verdient extra aandacht als het op elektriciteit aankomt, uiteraard omwille van de combinatie met de watervoorzieningen.
Twijfel je over de veiligheid van je elektriciteitsvoorziening, verkoop jij je woonst binnenkort of heb jij het aangedurfd om zelf je elektriciteitsvoorzieningen te leggen? Let er dan zeker op dat je de elektrische installaties laat keuren door professionals om de veiligheid te garanderen. OCB is een gespecialiseerd keuringsorganisme dat erkend is door de bevoegde ministeries voor het uitvoeren van keuringen van bestaande en nieuwe installaties in heel België. Safety first!