energie besparen energielabel

5 simpele tips om energie te besparen

22-09-2018

Je kan er niet meer omheen, energie besparen en ecologisch leven wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Naast ecologisch bouwen en het kiezen van de geschikte apparaten in huis, kan je gelukkig ook nog enkele andere dingen doen om energie én geld uit te sparen. Twee vliegen in één klap? Daar doen wij graag aan mee!

 

Koken

We zijn er elke dag mee bezig: koken. Dagelijkse klusjes zijn dan ook het ideale moment om energie te besparen. Gebruik daarom tijdens het koken wanneer mogelijk een snelkookpan, die bespaart je 40 tot 70% energie, terwijl je voedsel zelfs meer smaak en vitamines zal behouden. Probeer ook zoveel mogelijk te koken met een deksel, dit verbruikt 3x minder energie. Verder kan je er best voor zorgen dat de grootte van je kookpot aangepast is aan de grootte van de kookplaat. Voor grote hoeveelheden eten schakel je beter over op de (gas)oven. We willen je overigens nog een makkelijk trucje meegeven voor de elektrische kookplaat: schakel je vuur al uit iets voordat je eten klaar is. De kookplaten blijven namelijk nog een tijdje warm en zo blijft je eten dat ook!

Dagelijkse klusjes zijn het ideale moment om energie te besparen.

Koelkast en vriezer

Wie een nieuwe koelkast of diepvriezer gaat kopen, kijkt best even naar het energielabel. Een toestel met een A-label is het meest energiezuinig. Je kan gelukkig nog heel wat andere tips toepassen op je huidige koelkast, zoals het kiezen van de juiste standplaats. Plaats hem op een koele plek, zo ver mogelijk weg van het fornuis of de verwarming. Het spreekt voor zich dat je de koelkast en ook de diepvriezer liefst zo kort en zo weinig mogelijk opent. Woon je slechts alleen of met twee? Dan heb je uiteraard geen grote koelkast nodig! Ga je shoppen voor nieuwe toestellen? Een diepvrieskist is zuiniger dan een staande diepvries en een koelkast zonder vriesvak is ook energiezuiniger dan eentje mét vriesvak.

Wie een nieuwe koelkast of diepvriezer gaat kopen, kijkt best even naar het energielabel.

De was en de plas

Qua apparaatkeuze is wassen en strijken hetzelfde verhaal: let op het energielabel. Was enkel op een hoge temperatuur als dit écht nodig is en laat zoveel mogelijk was op een wasrek- of draad drogen. Ben je toch genoodzaakt een droger te gebruiken? Zorg er dan voor dat je was eerst goed drooggezwierd is in de wasmachine. Zo hoeft het minder lang in de droger. Klaar voor de strijk? Strijken met stoom gaat sneller, vlotter en het is zuiniger. Vergeet niet om het strijkijzer uit te zetten wanneer je even stopt met strijken, zelfs als er gewoon iemand telefoneert.

Qua apparaatkeuze is wassen en strijken hetzelfde verhaal: let op het energielabel

Verlichting

Laat je niet misleiden door de goedkope prijs van sommige lampen, ze geven eigenlijk vooral warmte en niet zo veel licht. Ook halogeenlampen zijn niet ideaal wat energiezuinigheid betreft. Kies daarom voor Tl-buizen of spaarlampen. Gewone gloeilampen kan je natuurlijk moeilijk vervangen door Tl-lampen en daarom zijn spaarlampen eigenlijk de beste keuze. Je verbruikt hiermee 5x minder energie terwijl de lamp zelf ook nog eens 10x langer meegaat.

Laat je niet misleiden door de goedkope prijs van gloeilampen, ze geven eigenlijk vooral warmte en niet zo veel licht.

Andere apparaten

Let bij de aankoop je vaatwasser op het energielabel en zet hem wanneer mogelijk op spaarstand. Laat ook je andere apparaten zoals de koffiezetmachine of de kruimeldief niet zomaar aan staan wanneer je ze niet gebruikt. Je kan toestellen zoals de televisie, computer of printer beter volledig uit zetten in plaats van de stand-by-stand te gebruiken.