Je energiefactuur verlagen via je muren?

25-06-2018

Slaak jij een diepe zucht bij het bekijken van jouw energiefactuur? Je muren hebben heel wat potentieel om het klimaat binnenshuis minder onderhevig te maken aan temperatuurverschillen en zo je energiefactuur te verlagen! Muurisolatie kan op verschillende manieren, sla er dus zeker de info over de verschillende manieren even op na. Een geïnformeerd man is er 10 waard, toch? Zo kies je voor de oplossing die het best bij jouw woning past en ben je op de hoogte van de voor- en nadelen.

Muurisolatie kan op verschillende manieren, sla er dus zeker de info over de verschillende manieren even op na.

Muren isoleren: de mogelijkheden

Je muren isoleren kan op drie manieren, die elk hun pro’s en contra’s hebben. Welke manier het beste werkt voor jouw woning? Dat kan je laten bepalen door een isolatiespecialist, al kom je met deze tips ook al een heel eind verder!

 

Binnenmuurisolatie. Bij het eerste type van muurisolatie, vertrekken we van binnenuit. De binnenmuren van je woning krijgen een extra isolerende wand bovenop de bestaande muur. Ook tussenmuren kunnen op die manier extra geïsoleerd worden. We moeten het er eerlijkheidshalve even bij vermelden, dit is de minst interessante manier om je muren te isoleren. De extra wanden bovenop de binnenmuren verkleinen de binnenruimte en doordat stopcontacten, verwarmingsbuizen en andere leidingen moeten worden verlegd, is dit een arbeidsintensief werkje.

Je muren isoleren kan op drie manieren, die elk hun pro’s en contra’s hebben.
Buitenmuurisolatie. Met buitenmuurisolatie maak je je woning niet alleen energiezuiniger, je maakt ze ook mooier. De isolatieschil die rond je woning wordt geplaatst, maakt dat de woning ook een nieuwe gevelbekleding krijgt. Met buitenmuurisolatie ga je voor een energiebesparende facelift van je woning! Sounds too good to be true? Ja en neen. Je buitenmuren isoleren, is thermisch gezien een zeer doeltreffende oplossing. Jammer genoeg hangt hier ook een prijskaartje aan vast. Gevelopeningen zoals ramen en deuren met bijbehorende dorpels maken het plaatsen van buitengevelisolatie een moeilijk werkje, dat bovendien erg nauwkeurig moet gebeuren. De arbeidsuren lopen daardoor wel eens op, en zo ook het prijskaartje. Je vangt echter wel twee vliegen in één klap: isolatie én gevelrenovatie!
Met buitenmuurisolatie maak je je woning niet alleen energiezuiniger, je maakt ze ook mooier.
Spouwmuurisolatie. Niet langs de buitenzijde, noch langs de binnenzijde isoleren? Dan maar tussen de twee muren. Hello spouwmuurisolatie! De meeste huizen hebben een binnenmuur, een buitenmuur en daartussen een schacht, gevuld met lucht (a.k.a. de spouw!). Door deze spouw te vullen met isolerend materiaal in plaats van met lucht, krijg je een uitstekend geïsoleerde woning. Spouwmuurisolatie is de eenvoudigste manier om muren te isoleren en je investering is in no-time terugbetaald gezien het goede isolatieresultaat en de lagere kostprijs.
pouwmuurisolatie is de eenvoudigste manier om muren te isoleren en je investering is in no-time terugbetaald gezien het goede isolatieresultaat en de lagere kostprijs.
“En het nadeel dan?”, horen we je denken. Er is eigenlijk maar één groot nadeel aan spouwmuurisolatie: je hebt, of course, een geschikte spouw nodig. De meeste woningen die gebouwd zijn na 1920 hebben normaal een spouw. Om te weten of de spouw geschikt is, laat je best een isolatiefirma de spouw checken. Isolatiefirma GT-foam stuurt vrijblijvend een vakman langs om na te gaan of jouw spouwmuur geschikt is voor isolatie. Hun website bevat trouwens uitgebreide info over de verschillende opties voor muurisolatie en duidelijke vraag- en antwoordpagina’s over de geschiktheid van spouwmuren. Een must-read als je plannen hebt om je muren te isoleren!