Energiezuinig renoveren

23-08-2017

Wie zijn woning gaat renoveren tot een energiezuinig huis, kijkt vooruit naar de toekomst. Met deze tips bouw jij jouw woonst in een handomdraai om naar een energiebesparende woning!

 

Top of the bill

Als je energiezuinig wil gaan renoveren, dan start je het best bij het dak. Dat is namelijk de grootste verliespost: een slecht geïsoleerd dak verliest namelijk twee keer meer energie dan niet-geïsoleerde muren. Win-win? Een geïsoleerd dak kan je een jaarlijkse energiebesparing opleveren van 30% ! Isoleer dus je dak of je zoldervloer: je portemonnee zal je dankbaar zijn!

Een geïsoleerd dak verliest namelijk twee keer meer energie dan niet-geïsoleerde muren.

Windows…

Ga eens na of je ramen nog winddicht en stevig zijn. Hebben jouw ramen nog enkele beglazing? Help! Dan laat je deze het best vervangen door dubbele of superisolerende beglazing. Geen nood, het is niet nodig om het schrijnwerk van je ramen te vervangen als dat nog in prima staat is. Wie het echt volgens het boekje doet, kiest voor hoogrendementsglas: het isoleert je woonst vijf keer beter dan enkel glas en zelfs nog drie keer beter dan dubbel glas. Gedaan met die hoge stookkosten!

Ga eens na of je ramen nog winddicht en stevig zijn.

Slim en efficiënt verwarmen

Een groot deel van je energiefactuur gaat naar de verwarming. Wie daarom slim zijn woning verwarmt, kan ook daar aanzienlijk financieel voordeel uit halen. Je kiest het best voor een zuinige energiebron zoals aardgas of stookolie in plaats van voor elektriciteit. Ook is het aan te raden om voor een verwarmingssysteem te kiezen met een hoog rendement zoals een warmtepomp of condensatieketel op gas of stookolie. Burn, baby, burn! Wat écht de kroon spant, is natuurlijk zonne-energie.

Je kiest het best voor een zuinige energiebron zoals aardgas of stookolie in plaats van voor elektriciteit.

Another brick in the wall

Weet jij welke U-waarde jouw woning heeft? U wat?! De U-waarde wijst op het warmteverlies van jouw woonst. Wanneer die te hoog is, doe je er goed aan om je buitenmuren opnieuw te isoleren. Want laten we een kat een kat noemen: klassiek geïsoleerde spouwmuren voldoen niet meer aan de energienormen van vandaag. Door je muren te isoleren, kan je dit cijfer aanzienlijk verlagen!

Want laten we een kat een kat noemen: klassiek geïsoleerde spouwmuren voldoen niet meer aan de energienormen van vandaag.

Money in the pocket

Wie zijn woning energiebesparend wil maken, krijgt vaak te kampen met een grotere begininvestering dan bij een standaard renovatie. Maar… denk op lange termijn. Wie daarin slaagt, zal zien dat je de oorspronkelijke meerkosten dubbel en dik terug verdient! Als je de energiefactuur van een energiezuinige woning naast die van een energieverslindende woning zou leggen, zou je wellicht niet lang meer twijfelen…

Als je de energiefactuur van een energiezuinige woning naast die van een energieverslindende woning zou leggen, zou je wellicht niet lang meer twijfelen.
Wil jij graag je woonst energiezuinig maken, maar wil je daarvoor toch nog graag even je oor te luister leggen bij deskundigen? Psst! Er bestaan zelfs gecertificeerde energiebewuste aannemers zoals Krebo bijvoorbeeld: zij helpen jou graag met jouw energiezuinige renovatie!