Ben je van plan om binnenkort een zwembad of vijver in de tuin te plaatsen? Of wil je een groot tuinhuis in de tuin zetten? Dan moet er natuurlijk een gat in de tuin worden gegraven om hier plaats voor te maken. Waarschijnlijk zit je er niet op te wachten om met het hele gezin in de brandend hete zon met schoppen aan de haal te gaan. De beste manier om dit eenvoudig en snel te doen is door machinaal te gaan graven. Als je besluit machinaal te graven ben je wettelijk verplicht om een graafmelding te doen. Iedereen, zowel particulier als zakelijk. Waarom dat zo is leg ik uit in deze blogpost.

Maak een Klic-melding

Dus je hebt besloten om machinaal te gaan graven. Dan zul je je van tevoren goed moeten voorbereiden. Het eerste wat je moet doen is een Klic-melding aanvragen. Deze melding is wettelijk verplicht (WION). Je kunt namelijk flink wat schade aanrichten als je tijdens het graven per ongeluk ondergrondse leidingen en kabels raakt. Als je je graafwerkzaamheden bekend maakt bij het kadaster, ontvang je informatie over de ondergrondse leidingen en kabels in jouw buurt. Zo weet je precies waar en hoe diep je mag graven. Zodra je de klic melding hebt aangevraagd en alle informatie hebt ontvangen moet je wel binnen 20 dagen beginnen met graven. Anders verloopt de aanvraag en moet je hem opnieuw indienen. De kosten bedragen €32,- per Klic-melding.

Doe vooronderzoek

Heb je nog nooit met een graafmachine gewerkt? Dan is het raadzaam om eerst even wat onderzoek te doen naar verschillende leveranciers en hun graafmachines. Zo kom je er achter welke machine geschikt is voor jouw project. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je om advies vragen bij een hovenier. Als je het budget ervoor hebt, zou het zelfs verstandig zijn om met een hovenier samen te werken. Hij/zij kan je helpen het ontwerp op orde te krijgen en gaat voor je aan de slag, zodat jouw droomtuin werkelijkheid wordt. Ook weet een hovenier precies welke machines en materialen je het beste kunt gebruiken.

Stel een budget vast

Met dit soort grote projecten is het altijd handig om van tevoren een budget vast te stellen. Zo weet je precies hoeveel je project je gaat kosten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Zorg er wel van tevoren voor dat je alle informatie hebt ontvangen over de ondergrondse kabels en leidingen, voor de veiligheid van degene die voor jou met de graafmachine aan de slag gaat. Een Klic-melding doen kan tegenwoordig gemakkelijk via een speciale App!

Doe je de klic-melding via Klic App? Let op dat Klic App data levert via het Kadaster, maar niet handelt voor of namens het Kadaster.