planten plantjes schaduwplanten schaduwplanten voor binnen luchtzuiverende planten

Geen zon, wel plantjes? Zo doe je het!

15-09-2018

Een hoekje van het terras dat nooit een streepje zon ziet, een logeerkamer die zich aan de noordkant van het huis bevindt, een nisje dat altijd in de schaduw staat… Sommige plekjes in en rond ons huis zijn gewoon onbereikbaar voor de warme zonnestralen. Maar had je er al eens aan gedacht dat deze donkere hoekjes ideaal zijn voor sommige planten? We sommen er enkele op!

 

Schaduwplanten voor binnen

Heb jij aan het kortste eind getrokken toen de zonnige kantoorplekjes werden uitgedeeld? Geen probleem. Aglaonemas hebben prachtige, geaderde bladeren en worden in verschillende kleurtjes gekweekt. Direct zonlicht hebben ze niet nodig, en onderhoud ook al bijna niet. Wel regelmatig water geven. Pluspunt: Aglaonemas staan op de NASA-lijst met luchtzuiverende planten!

Pluspunt: Aglaonemas staan op de NASA lijst met luchtzuiverende planten!
Sanseveria’s, ook wel Vrouwentongen genoemd, krijg je gewoon niet dood. Deze plant kan je in een kast nog laten groeien. Weinig water en weinig licht vindt dit schatje prima. Je oma vindt hem trouwens ook mooi.
 
Sanseveria’s, ook wel Vrouwentongen genoemd, krijg je gewoon niet dood. Deze plant kan je in een kast nog laten groeien.

Schaduwplanten voor buiten

Hosta’s kan je in verschillende kleurtjes krijgen: volledig groen, groen met een geel randje, wit gestreept, of eerder met een paarsig-blauwe tint. Ze gedijen gemakkelijk in volledige schaduw en zijn dus een uitstekende kandidaat om donkere hoeken waar niets anders groeit op te vullen. Hosta’s zijn wel heel gevoelig voor slakken, die dol zijn op deze lekkernij, dus neem voldoende maatregelen.

Ze gedijen gemakkelijk in volledige schaduw en zijn dus een uitstekende kandidaat om donkere hoeken waar niets anders groeit op te vullen.
Heb je een vochtig, schaduwrijk plaatsje in de tuin waar je geen raad mee weet? Zet er deze Dicentra spectabilis, een echte eyecatcher in april en mei dankzij zijn schattige, hartvormige roze bloemetjes. Een minpuntje aan dit romantisch struikje is wel dat je er maar een maand of drie van kan genieten. Daarna trekt de plant zich opnieuw terug om volgend jaar weer in al zijn glorie al je andere planten de loef af te steken.
Zet er deze Dicentra spectabilis, een echte eyecatcher in april en mei dankzij zijn schattige, hartvormige roze bloemetjes.