5x Je gevel als blikvanger

30-03-2018
Ken je dat huizenhoge cliché ‘honden lijken op hun baasjes’? Wel, dat idee geldt ook voor huizen en eigenaars: huizen zijn een soort visitekaartje van de bewoners. Als je gaat bouwen of verbouwen, denk je dus maar beter goed na over hoe je voorgevel eruit zal zien. Gelukkig heb je daarvoor tegenwoordig heel wat meer keuze dan vroeger, toen er bij wijze van spreken maar één soort baksteen was. Wat inspiratie nodig? Hier zijn 5 ideeën om van jouw gevel een echte blikvanger te maken!
Gelukkig heb je daarvoor tegenwoordig heel wat meer keuze dan vroeger, toen er bij wijze van spreken maar één soort baksteen was.

Combineren met hout

Houten gevelbekleding is niet nieuw. Denk maar aan Scandinavië, of het alpengebied. Toch zag je het tot een tiental jaren geleden amper in het straatbeeld. Feit is dat hout de laatste jaren de weg naar ons hart gevonden heeft, ook als gevelbekleding. Denk nu niet dat er hier vanaf nu overal chalets zullen gebouwd worden. Nee, hout wordt bij ons eerder gebruikt als accent. Het is de perfecte manier om een aanbouw in een origineel jasje te steken. Trouwens, het geeft je huis meteen een natuurlijke, warme uitstraling. En het is echt prachtig in combinatie met de juiste gevelsteen!

Het is de perfecte manier om een aanbouw in een origineel jasje te steken.

Raam naar de ziel van de bewoner

Natuurlijk wordt het uitzicht van een gevel niet alleen bepaald door de gevelafwerking. Ook met ramen kan je je huis aantrekkelijker maken. Rond, rechthoekig of vierkant, hout of pvc, groot of klein… Er zijn zoveel mogelijkheden om je huis met ramen in de kijker te zetten. Je kan zelfs een hele gevel in glas laten optrekken. Oké, best geen badkamer voorzien aan die kant van het huis, maar geef toe: elke gevel fleurt toch op als je er een stel prachtige ramen in zet?

Nee, hout wordt bij ons eerder gebruikt alsNatuurlijk wordt het uitzicht van een gevel niet alleen bepaald door de gevelafwerking.

Zeg het met baksteen

Baksteen is nog altijd een van de meest gekende soorten gevelbekleding. Het is een warm en natuurlijk, kwalitatief product dat enorm onderhoudsvriendelijk en duurzaam is. En het is verkrijgbaar in talloze kleuren en formaten. Voor de twijfelaars onder jullie: nu niet beginnen stressen. Als je niet kan kiezen tussen twee verschillende kleuren, kan je ze toch gewoon combineren? Als ze bij elkaar passen, tenminste. In elk geval: kiezen voor verschillende kleuren baksteen kan de architectuur van je woning in de kijker zetten en zorgt voor een speels effect.

Baksteen is nog altijd een van de meest gekende soorten gevelbekleding. Het is een warm en natuurlijk, kwalitatief product dat enorm onderhoudsvriendelijk en duurzaam is.
Foto: Vandersanden

Rondingen

Je hebt zo van die mensen die constant tegen alle hoeken van tafels en kasten lopen en daardoor een hoekenallergie ontwikkelen. Sounds familiar? Goed nieuws: voorgevels kunnen opgetrokken worden met afgeronde hoeken. Hebben die rondingen een beperkte diameter? Dan zijn er gelukkig profielstenen, speciale vormstenen die heel wat creatieve architecturale vormen mogelijk maken. Wedden dat er niet veel huizen met ronde vormen in jouw straat staan?

Voorgevels kunnen opgetrokken worden met afgeronde hoeken.
Foto: Vandersanden

Textuur, voegen en reliëf

Wie voor gevelsteen kiest, kiest voor mogelijkheden. Maar veel mogelijkheden betekent natuurlijk knopen doorhakken. Voegen of niet? Wil je reliëf in je gevel? En ook: welke van de vier oppervlaktetexturen kies je? Kies je met de handvorm voor een diepere kleur? Of ga je met strengpers toch maar voor een strak en regelmatig effect? Of een Wasserstrich, voor een gladdere textuur? Ten slotte kan je nog kiezen voor een verouderde textuur, die de baksteen dankzij een natuurlijk ogende veroudering sprekend doet lijken op echte recuperatiestenen.

Maar veel mogelijkheden betekent natuurlijk knopen doorhakken.
Ben je even overdonderd door alle opties en weet je niet meer wat kiezen? Vraag dan gerust raad aan Vandersanden, al meer dan 90 jaar jouw specialist in kwalitatieve, duurzame gevelstenen, steenstrips en kleiklinkers. Benieuwd naar welke gevelstenen het mooist zouden passen bij jouw nieuwbouw- of renovatieproject? Ga het assortiment ontdekken in een van de showrooms en laat je inspireren!