We zijn een van de meest welvarende landen ter wereld. Maar welvaart is natuurlijk relatief en veel van ons hebben altijd het gevoel dat we nieuwe dingen willen kopen om mee te kunnen met de nieuwste trends. In Amerika is er zelfs een gezegde ‘keeping up with the Jonesess’ wat betekent dat veel mensen dure spullen kopen die ze niet kunnen gebruiken om mee te gaan met of indruk te maken op hun buren of mensen in hun omgeving. Natuurlijk houden we allemaal wel van luxe en mooie dingen maar vaak kopen we ook dure dingen die ons eigenlijk helemaal niet zo gelukkig maken. Om hier balans tussen te vinden bespreken we in dit artikel hoe je goedkoper kunt leven maar toch dezelfde levenskwaliteit en luxe items kunt hebben.

Een tweedehandsauto

De meeste Nederlandse gezinnen hebben een of twee auto’s, en natuurlijk is een auto ontzettend fijn en zelfs essentieel voor veel mensen die moeten reizen om naar hun werk te komen. Maar een hele dure grote auto om indruk te maken op andere mensen is meestal geen goed idee. Er zijn zelfs mensen die moeite hebben om een schuld af te betalen die ze op hun auto hebben. Je kunt een hartstikke mooie auto rijden voor veel minder geld. Je kunt bijvoorbeeld een tweedehands auto kopen. Een tweedehandsauto hoeft absoluut niet een oud barrel te zijn. Meestal kan het een hartstikke mooie auto in zeer goede staat zijn die alsnog wel heel goed rijdt.

Dure meubels

Wat voor interieur je ook hebt het is absoluut onnodig om gigantisch veel geld te investeren in dure designer meubels. Je kunt dezelfde soort meubels namelijk veel goedkoper aanschaffen. Ikea is bijvoorbeeld altijd een goede optie om goedkoop prachtige meubels te kopen. Hetzelfde geldt voor kleding. Veel dure designer kleding voegt niet veel toe aan je leven behalve een logo. Je kunt hetzelfde shirt zonder logo een stuk goedkoper aanschaffen.

Genieten van de kleine dingen

Als je veel geld bespaard op deze grote onnodige uitgaven kun je veel meer van de kleine dingen genieten. Je kunt bijvoorbeeld een regendouche kopen die je dagelijkse douche een stuk aangenamer maakt. Maar bovenal raden we aan om het geld te gebruiken voor leuke activiteiten of een mooie reis. Het leven gaat natuurlijk uiteindelijk om de ervaringen die je hebt, niet om de spullen die je koopt. En alhoewel sommige luxes mooi zijn, zijn er ook veel onnodige uitgaven die we helemaal niet hoeven te doen.