Daarom wil jij nu een groendak!

21-03-2018

Je ziet het steeds meer in het straatbeeld: groendaken. Ze zijn in geen tijd geëvolueerd van het paradepaardje van geitenwollensokken tot een trendy en groen alternatief voor de traditionele dakbedekking. En waarom zou zo’n groendak niets voor jouw huis zijn? Er zijn zoveel redenen om vandaag nog te beginnen met het plannen van de aanleg van je groendak.

 

Prachtige eyecatcher

Eerst en vooral: een groendak of vegetatiedak is gewoon mooi! In tijden waarin grote, betonnen appartementsblokken en andere gebouwen als paddenstoelen uit de grond rijzen, kan jij voor wat meer kleur in het straatbeeld zorgen door je huis te voorzien van een mooi groendak. Wie wil er na een lange, vermoeiende dag op het werk nu niet even tot rust komen in een mooie daktuin? Een halfuurtje je batterijtjes opladen en je kan er weer even tegen!

Eerst en vooral: een groendak of vegetatiedak is gewoon mooi!

Lange leve groene daken!

Wist je dat een groendak de levensduur van je dak verlengt tot wel 40 jaar? Je leest het goed! Omdat de begroeiing je dak beschermt tegen de schadelijke invloed van weer en wind, gaat je dak gewoon veel langer mee. En hoewel een mooi aangelegd groendak best wat kan kosten, heb je die investering al na 7 à 15 jaar terugverdiend! Mooi voor het oog én goed voor de portemonnee.

Wist je dat een groendak de levensduur van je dak verlengt tot wel 40 jaar?

Een groendak als hoofddeksel voor je huis

Gedaan met die bloedhete zomers en knieënknikkend koude winters! Of toch binnen de muren van jouw huis, want dat mooie, groene plantenlaagje geeft je dak een extra laag isolatie. Resultaat: verkoeling in de zomer en warmte in de winter. Trouwens, een groendak dempt ook nog eens het geluid, zowel in de straat als in je huis. Het kan dus prima dienen als geluidsisolatie. En als je weet dat een groendak ongeveer evenveel kost als de traditionele isolatiematerialen, wordt het pas echt interessant.

Trouwens, een groendak dempt ook nog eens het geluid, zowel in de straat als in je huis.

Een groene keuze

Door een groendak aan te leggen, kan jij ervoor helpen zorgen dat er minder overstromingen komen. Hoezo? Wel, groendaken hebben een waterbufferende werking: ongeveer de helft van het regenwater kan worden opgenomen door groene dakbedekking. Zo worden de rioleringen niet alleen minder belast, maar vermindert ook de kans op overstromingen. Daarnaast brengen groendaken ook extra leven met zich mee en zijn ze dus goed voor de biodiversiteit. En voor wie het zich afvraagt: ja, groendaken zijn ook nog eens uitstekende luchtfilters. Je ziet het: wie kiest voor een groendak, maakt een groene keuze.

Door een groendak aan te leggen, kan jij ervoor helpen zorgen dat er minder overstromingen komen.

Groendak of daktuin?

Die keuze hangt af van hoeveel tijd je aan je groendak wilt besteden. Heb je weinig of geen tijd om je groendak te onderhouden, dan kies je best voor een extensief groendak. Op zo’n onderhoudsarm vegetatiedak plant je gewoon wat mossen, vetplantjes of kruiden, en klaar. Heb je groene vingers en hou je wel van werken in de tuin? Dan kan je kiezen voor een intensief groendak. In dat geval steek je veel meer tijd in het onderhoud van je groendak, maar kan je het ook gebruiken als daktuin, speeltuin of zelfs moestuin. Of als unieke locatie voor je volgende feestje. Cool!

Die keuze hangt af van hoeveel tijd je aan je groendak wilt besteden.
Hebben we je overtuigd om ook een groendak te nemen? Vergeet dan niet om je daktuin te voorzien van een geschikte ondergrond. Kies voor een duurzame en milieuvriendelijke dakbedekking, zoals EPDM-rubberfolie. EPDM heeft niet alleen een uitzonderlijk lange levensduur, maar is ook worteldoorgroeibestendig. Voor het beste resultaat laat je de EPDM-folie wel best plaatsen door een specialist. Door Dakfolietools bvba uit Lille, bijvoorbeeld, waar jouw plat dak in goede handen is. Eén telefoontje en ze plaatsen zelfs je groendak, zodat je er zeker van bent dat er geen beschadigingen optreden tijdens de installatie. Zo kan je in geen tijd genieten van je groene dak. En wij ook.