Daarom moet je een houtskeletbouw zetten

29-10-2017

Houtskeletbouw is niet voor niets een populaire bouwwijze in de Scandinavische landen, Canada en Amerika. Ook bij ons lijkt deze manier van bouwen steeds meer aanhangers te vinden. Dat is niet verwonderlijk, want naast zijn grootste voordeel dat het bouwproces supersnel verloopt, vormt deze techniek ook een eerste aanzet tot energiezuinig wonen.

 

Flexibiliteit

Bij houtskeletbouw worden de dragende structuren uit houten balken gemaakt. Dat skelet wordt bekleed met houten plaatmateriaal en de holte tussen de wanden wordt opgevuld met akoestisch en thermisch isolerend materiaal. Maar een houtskeletbouwwoning hoeft niet altijd een houten huis te zijn. De woning kan net zoals een traditionele woning een buitengevel in baksteen of in ander materiaal hebben. Houtskeletbouw geeft je naast flexibiliteit in gevelbekleding bovendien veel vrijheid in vormgeving en indeling van de ruimten.

Bij houtskeletbouw worden de dragende structuren uit houten balken gemaakt
Foto: Ivo Paps

Snel gebouwd

Een houten gewelf oogt niet alleen indrukwekkend. Het grote voordeel van zo’n houtskeletbouw is dat deze ongelooflijk snel geplaatst wordt! De constructieonderdelen kunnen vooraf in ateliers geassembleerd worden, waardoor het geraamte ter plaatse wordt gemonteerd. Afhankelijk van het bouwvolume duurt de totale bouw slechts enkele weken tot maanden. Extra voordeel: de werf van een houtskeletbouwwoning zal nauwelijks vertraging oplopen door weersomstandigheden.

Het grote voordeel van zo’n houtskeletbouw is dat deze ongelooflijk snel geplaatst wordt!

Geen droogtijden

Een houtskeletbouw optrekken, is een relatief droge manier van bouwen waardoor het snel wind- en waterdicht is. Los van een eventueel gemetselde buitengevel en de fundering is voor de houtconstructie op zich geen water nodig. Het grote voordeel is uiteraard dat je daardoor geen rekening moet houden met droogtijden, waardoor deze manier van bouwen aanzienlijk sneller verloopt dan traditioneel bouwen. Extra troef: Houtskeletbouw is een budgetvriendelijke bouwmethode met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Extra troef: Houtskeletbouw is een budgetvriendelijke bouwmethode met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Energiezuinig

Door hout van hoogwaardige kwaliteit te gebruiken en de uitstekende bouwfysische kwaliteiten van wanden, vloeren en daken is een houtskeletbouwwoning zeer duurzaam. Omdat de thermische geleidbaarheid van hout zeer laag is, scoort houtskeletbouw bovendien hoge punten op het vlak van energiezuinigheid. Door de extreem hoge isolatiewaarde van de buitenwandconstructie is er nauwelijks een temperatuurverschil tussen de houten wanden en de omgeving, waardoor je een aangenaam comfortniveau en een lager energieverbruik genereert.

Door hout van hoogwaardige kwaliteit te gebruiken en de uitstekende bouwfysische kwaliteiten van wanden, vloeren en daken is een houtskeletbouwwoning zeer duurzaam.
Foto: Ivo Paps

Lichtgewicht

Aangezien houtskeletbouw een lichte constructie is, is het zeer geschikt voor minder draagkrachtige gronden. Eveneens is houtskeletbouw daardoor uitermate nuttig om een bijkomende verdieping op een bestaande woning te plaatsen of om een aanbouw achter of naast een bestaande constructie te monteren.

Ben jij overtuigd van de vele voordelen van een houtskeletbouwwoning?
Ben jij overtuigd van de vele voordelen van een houtskeletbouwwoning? Dan raden wij jou aan om dit over te laten aan professionals. Ivo Paps bijvoorbeeld is expert in de plaatsing van houtskeletbouwwoningen, isolatie en binnen- en buitenschrijnwerk!