Bouw eens een huis met gekaleide stenen

12-01-2018

Ga jij binnenkort een huis bouwen en hou jij van de uitstraling van een gekaleide gevel? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! Tegenwoordig kan je bakstenen kopen die vooraf gecementeerd zijn met een kaleilaag. Zo hoef je niet eerst bakstenen muren te metselen om die in een tweede fase te kaleien. Bovendien bestaan er verschillende kleurvarianten in. Zo creëer jij in een mum van tijd jouw gedroomde gekaleide gevel.

 

Minder arbeidsintensief

Gekaleide gevels kennen de laatste jaren een stevige opmars, zowel bij landelijke woningen als bij moderne villa’s, en dit omwille van het speciaal effect. Een gekaleide gevel oogt ruwer en gladder in vergelijking met een geschilderde gevel, en de kleur is iets matter. Eén nadeel: kaleien is en blijft een heus karwei. Daarom werden gekaleide bakstenen ontwikkeld waarmee je hetzelfde effect kan bekomen en veel tijd en energie uitspaart.

Gekaleide gevels kennen de laatste jaren een stevige opmars, zowel bij landelijke woningen als bij moderne villa’s, en dit omwille van het speciaal effect.
Foto: Vandersanden

Uniek geveleffect

Met gekaleide stenen creëer je een uniek geveleffect. Het principe is eenvoudig: op een gebakken steen wordt een cementlaag aangebracht. Die laag hardt uit, en zo verkrijg je een matte, witte of grijze baksteen die dezelfde uitstraling heeft als een gekaleide gevelsteen. Idealiter heeft de basissteen een gelijkaardige kleur: stel dat de toplaag beschadigd wordt en de basissteen zichtbaar wordt, dan zal dat veel minder opvallen.

Met gekaleide stenen creëer je een uniek geveleffect.
Foto: Vandersanden

Rainbow of Snowdust

Tegenwoordig is er een krachtige reeks kleuren op de markt. Afhankelijk van welke uitstraling je verkiest, kan je opteren voor Rainbow of Snowdust. De eerste dekt de basissteen volledig af, waardoor je een puur effect verkrijgt in wit of zilver. Bij Snowdust is de kaleilaag dunner waardoor de kleur van de basissteen er doorheen schemert. Als je een geelgrijze of donkerbruine basissteen gebruikt, bekom je een mooi samenspel aan tinten. Zo creëer jij jouw unieke gevel!

Als je een geelgrijze of donkerbruine basissteen gebruikt, bekom je een mooi samenspel aan tinten.
Foto: Vandersanden

Ook in moderne architectuur

Gekaleide gevels associëren we vaak spontaan met landelijke woningen, maar op bakstenen kan je in principe geen stijllabel plakken. Ook bij moderne villa’s komen gekaleide stenen namelijk mooi tot hun recht. In moderne architectuur zorgt deze nieuwe kaleivorm zelfs voor een apart effect, zeker wanneer je er creatief mee omspringt en de bakstenen bijvoorbeeld verlijmt. Do try this at home!

Gekaleide gevels associëren we vaak spontaan met landelijke woningen, maar op bakstenen kan je in principe geen stijllabel plakken.
Foto: Vandersanden
Ben jij geïnspireerd geraakt door het zien van bovenstaande voorbeelden? Kan jij niet wachten om jouw moderne villa op te trekken in gekaleide stenen, of jouw landelijke woning te bouwen met kaleistenen in Rainbow of Snowdust? Spring dan zeker eens binnen bij Vandersanden: als expert in bakstenen dragen zij graag hun steentje bij aan jouw droomwoning!