Het is tegenwoordig bijna een cliché. Het gigantisch succesvolle miljardenbedrijf dat ooit begonnen is vanuit een garage. Natuurlijk groeien de meeste bedrijven die in een garage beginnen niet uit tot de grootste bedrijven ter wereld maar dat wil niet zeggen dat er niet steeds meer bedrijfjes vanuit eigen huis beginnen. Veel ZZP’ers en kleine ondernemers verdienen hun geld tegenwoordig via het internet of door diensten te leveren waarvoor ze op locatie moeten zijn, fotografen bijvoorbeeld. Lang niet elk eenmansbedrijfje hoeft tegenwoordig meteen te investeren in een kantoorpand of winkel.

Je eerste kantoorruimte

Maar kleine bedrijfjes groeien natuurlijk. En wanneer je als onderneming begint met het aannemen van nieuwe mensen is het noodzakelijk dat je wel degelijk investeert in een kantoorruimte. Je wilt natuurlijk niet alle nieuwe werknemers in je eigen appartement huizen. Maar ook wanneer je nog maar net bent begonnen bent met je bedrijfje en nog vanuit huis werkt alleen kun je mogelijk investeren in een kantoorplek of coworking plek. Wanneer je een gezin hebt bijvoorbeeld.

Wanneer je vanuit huis werkt zul je namelijk snel werken dat het onduidelijk wordt wanneer je vrije tijd begint en wanneer werk eindigt aangezien je altijd op dezelfde plek werkt. Je hebt natuurlijk ook geen baas die over je schouders kijkt. Het is lastig om je te concentreren en gedisciplineerd te blijven wanneer je kinderen hebt die om je heen lopen.

Waar op letten

Wanneer je voor het eerst een kantoorruimte gaat huren is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Het is eerste is natuurlijk je budget. Hoeveel winst heb je maandelijks zonder een kantoorpand en kun je je het veroorloven om daar maandelijkse huur voor een kantoorpand af te halen? De volgende vraag is natuurlijk hoe groot de ruimte moet zijn.

Als je van plan bent snel te groeien en veel nieuwe werknemers aan te nemen is het waarschijnlijk verstandig om een kantoorruimte te nemen met ruimte voor groei.

Inrichting

De volgende vraag is natuurlijk wat voor inrichting je hebt in je kantoorpand. Dit is niet alleen een vraag van wat vind je een mooie inrichting maar ook wat bevordert de productiviteit. De meeste kantoorpanden gebruiken gipsplaat voor het plafond en hebben tl-verlichting dit is de standaard. Maar ga je voor de klassieke hokjesverdeling of wil je een meer open werkruimte voor de werknemers. Dat zijn bijvoorbeeld vragen die voor de inrichting van je kantoor belangrijk zijn. Een open ruimte zorgt voor meer samenwerking maar kan ook afleidend zijn.