Een kamerplant voor elke ruimte

01-09-2018

Wil je graag wat meer groen in je huis brengen? Wacht dan nog even voor je naar het tuincentrum vertrekt. Niet alle kamerplanten hebben dezelfde voorkeuren. Gelukkig is er wel voor elke plaats in huis een geschikte plant te vinden. Van sanseveria’s tot varens of palmplanten: elk stukje groen verdient zijn eigen plaatsje in jouw huis!

 

Woonkamer

Laten we beginnen met de makkelijkste kamer uit het hele huis: de woonkamer. Aangezien dit meestal de grootste ruimte in huis is, kan je hier ook de grootste of de meeste planten zetten. Kies je planten op basis van de hoeveelheid zonlicht die er in je woonkamer binnen schijnt en hoeveel tijd je wilt steken in de verzorging ervan. Wil je een plant die weinig aandacht nodig heeft? Ga dan voor een mozaïekplant, een treurvijg, een cactus of een drakenbloedboom. Vind je het belangrijk dat je schone lucht in huis hebt? Dan kies je beter een luchtzuiverende plant, zoals de Areca Palm, klimop, de Calathea of de Hortensia. De drakenbloedboom is overigens ook luchtzuiverend!

 
Aangezien dit meestal de grootste ruimte in huis is, kan je hier ook de grootste of de meeste planten zetten.

Keuken

In de keuken gelden eigenlijk dezelfde regels als voor de woonkamer. Let bij de keuze van je planten gewoon op de hoeveelheid licht/zon en verzorging ze nodig hebben. Kies zeker geen plant die giftig zou kunnen zijn en plaats ze niet te dicht bij de voedingsmiddelen. Heb je liever geen planten in de keuken, maar wil je toch wat groen in deze ruimte? Neem dan gewoon een aantal kruiden in huis! Ze zien er leuk uit en je kan ze natuurlijk gebruiken tijdens het kokkerellen.

 
Let bij de keuze van je planten gewoon op de hoeveelheid licht/zon en verzorging ze nodig hebben.

Hal

Wil je ook graag een plant zetten in ruimtes of hoekjes waar minder of zelfs geen licht binnenschijnt? Dat kan natuurlijk ook! Ga voor schaduwplanten die weinig water en voedingsstoffen nodig hebben. Je herkent ze vaak aan hun donkerder blad, maar wij helpen je alvast met enkele toppers voor donkere plaatsen: de Palm Rhapis Excelsa, Zamioculcas, Scindapsus, Philodendron, Sanseveria, Calethea, Streepvaren en de Aspidistra.

 
Wil je ook graag een plant zetten in ruimtes of hoekjes waar minder of zelfs geen licht binnenschijnt?

Slaapkamer

De slaapkamer is een rustgevende omgeving waar planten overdag extra zuurstof kunnen produceren. Ideaal dus, want tijdens onze slaap gebruiken we namelijk meer zuurstof. Ook verhogen ze de vochtigheidsgraad, wat luchtweginfecties en –irritaties kan voorkomen. Een luchtzuiverende plant zoals de Lepelplant of de Areca Palm is hier het best op z’n plaats, want sterk geurende planten kunnen allergische reacties veroorzaken. Bye, bye hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten of longproblemen!

 
De slaapkamer is een rustgevende omgeving waar planten overdag extra zuurstof kunnen produceren.

Badkamer

In de badkamer plaats je best een plant die tegen de warmte en hoge luchtvochtigheid kan. Tenzij je een badkamer met veel ramen hebt, hou je er bij de keuze van je plant(en) ook maar beter rekening mee dat je plant niet zo veel licht nodig heeft. Aangezien de badkamer meestal een iets kleinere ruimte is, gaat je keuze waarschijnlijk naar een kleinere plant. De beste keuzes? De Nephrolepis, Chloropythum, Spathiphyllum, Ficus pumila en de Carex.

 
In de badkamer plaats je best een plant die tegen de warmte en hoge luchtvochtigheid kan.

Veranda

Als verlengde van je tuin is de veranda de uitgelezen plaats om planten te zetten. Wil je in je veranda een zuiderse sfeer creëren? Dan zijn citrusbomen, bananenbomen, vijgenbomen, olijfbomen en vetplanten ideaal. Helaas hebben niet alle planten dezelfde soort verzorging nodig, dus informeer je goed voordat je met deze planten naar huis gaat. Ze zijn ideaal voor veranda’s die ’s nachts afkoelen tot vijftien graden of minder. Heb je geen klassieke veranda, maar wel één die geïntegreerd is in je woonkamer? Dan zijn tropische planten zoals orchideeën, ficussen, varens en philodendrons je vriend!

 
Als verlengde van je tuin is de veranda de uitgelezen plaats om planten te zetten.