Kamerplanten Goudpalm Vrouwentongen Sanseveria Goudrank

Kamerplanten die de lucht zuiveren!

13-07-2017

Een plantje in huis is niet alleen mooi, je produceert er ook zuurstof mee. Sommige plantjes zuiveren zelfs de lucht van schadelijke chemicaliën. Maar welke plantjes kan je best in huis halen om jou en je gezin de beste luchtkwaliteit te garanderen?

 

Goudpalm (Chrysalidocarpus lutescens)

De Goudpalm is een echte CO² slokop. In ruil voor al die opgenomen CO² geeft deze plant heerlijke, verse zuurstof (O²) terug. Het rendement van deze plant is echt verbluffend: slechts 4 van deze planten (schouderhoogte) kunnen voorzien in de volledige zuurstofproductie per persoon. Om hem op maximale capaciteit te laten draaien moet je de blaadjes wel iedere week afstoffen. In vervuilde steden, zoals bv. Delhi, zelfs één keer per dag! De wonderpalm produceert helaas wel enkel overdag zijn heerlijke longvoedsel. Voor ’s nachts moeten we dus op zoek naar een ander groentje.

 
Het rendement van deze plant is echt verbluffend: slechts 4 van deze planten (schouderhoogte) kunnen voorzien in de volledige zuurstofproductie per persoon.
Foto: Fast Growing Trees

Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)

Dit plantje ken je zonder twijfel van je oma’s vensterbank. En met goede reden: deze plant wordt ’s nachts een echt zuurstoffabriekje. Overdag krijg je er weinig uit, maar Vrouwentongen naast je bed zetten voorziet je ’s nachts van de nodige verse lucht om je schoonheidsslaap te garanderen. Al zal één Sanseveria niet genoeg produceren: je hebt 6 tot 8 middelhoge Sanseveria’s nodig om 100% van de ’s nachts verbruikte zuurstof per persoon aan te vullen. Een slaapkamer bomvol Vrouwentongen is dus iets realistischer.

 
Dit plantje ken je zonder twijfel van je oma’s vensterbank. En met goede reden: deze plant wordt ’s nachts een echt zuurstoffabriekje.

Goudrank (Epipremnum aureum)

De Goudrank, ook eentje die je waarschijnlijk al in verschillende huishoudens bent tegengekomen (we kijken opnieuw naar je oma), is geen CO²-verslaafde zoals de andere 2. Toch is deze plant zeker even nuttig: hij haalt namelijk allerlei ongezonde chemicaliën, zoals formaldehyde, uit de lucht.

 
Toch is deze plant zeker even nuttig: hij haalt namelijk allerlei ongezonde chemicaliën, zoals formaldehyde, uit de lucht.
Foto: NC State University
Grappig feitje: als je jezelf in een hermetisch afgesloten bokaal zou opsluiten met 4 Goudpalmen, 8 vrouwentongen en enkele Goudranken, dan zou je perfect in leven blijven en nooit zuurstof te kort komen. Op naar het tuincentrum!