Daarom moet je kiezen voor een plat dak

04-06-2018
Opdracht: neem pen en papier en teken een eenvoudig huis. Wedden dat er op je papiertje nu een huis met een klassiek zadeldak staat? Nochtans zijn er ook alternatieven, zoals platte daken. Die moeten tegenwoordig helemaal niet meer onderdoen voor hellende daken. Integendeel!

 

Budgetvriendelijk

De kost van een plat dak hangt natuurlijk af van het type dakbedekking en de oppervlakte. Toch zijn huizen met een plat dak vaak goedkoper dan huizen met een hellend dak. Logisch, gezien de lagere materiaalkosten. Daarnaast zijn er bij een plat dak meestal minder werkuren nodig. Wist je dat een plat dak zelfs na de plaatsing voordelig is? Als je het optimaliseert voor waterrecuperatie en het opgevangen water gebruikt voor je sanitair, bespaar je ook nog eens op je waterfactuur! En een extra centje om te besteden aan je interieur, dat is altijd handig, toch?

De kost van een plat dak hangt natuurlijk af van het type dakbedekking en de oppervlakte.

Een ruimte minder, maar niet minder ruimte

Kies je voor een plat dak, dan heb je natuurlijk geen zolder. Toch heb je met een plat dak niet per se minder ruimte. Binnen kan je elke vierkante meter van je kamers volop benutten, want er zijn geen hellende plafonds die voor onhandige hoekjes zorgen. Buiten kan een plat dak dan weer dienstdoen als dakterras of daktuin. Of je kan er zonnepanelen op plaatsen, natuurlijk. Een plat dak kan daarnaast dé oplossing zijn voor wie met bouwkriebels zit maar geen budget heeft om meteen het huis van zijn dromen neer te poten. Als je achteraf bijvoorbeeld een extra verdieping wilt bijbouwen, is het namelijk makkelijker om te vertrekken van een plat dak.

Als je achteraf bijvoorbeeld een extra verdieping wilt bijbouwen, is het namelijk makkelijker om te vertrekken van een plat dak.

Privésauna

Vooroordeel: onder een plat dak voelt het in de zomer alsof je in een sauna zit. Fout! Vroeger waren platte daken inderdaad moeilijk te isoleren. Maar vandaag is het isoleren van platte daken stukken makkelijker geworden omdat de kwaliteit van dakbedekking enorm is toegenomen. Je kan zelfs kiezen voor witte dakbedekking, die het zonlicht reflecteert en zo dus werkt als passieve koeler. Jammer voor de saunaliefhebbers, maar die sauna onder je plat dak komt er dus alleen als je er zelf eentje in zet!

Vooroordeel: onder een plat dak voelt het in de zomer alsof je in een sauna zit.

Overleef je plat dak

Nog een vooroordeel dat we de wereld willen uithelpen: platte daken zijn niet duurzaam. Zoals je net hebt geleerd, is de kwaliteit van dakbedekking tegenwoordig veel hoger dan vroeger. Kies je bijvoorbeeld voor EPDM-rubberfolie en laat je die leggen door een specialist, dan kan je plat dak tot wel 50 jaar meegaan! En wie volop gaat voor een groendak, ziet de levensduur van zijn dak stijgen tot 60 jaar! Je ziet het: platte daken zijn duurzaam. En zelfs al zijn hellende daken nóg duurzamer: met wat geluk overleef je je plat dak!

Nog een vooroordeel dat we de wereld willen uithelpen: platte daken zijn niet duurzaam.
Je ziet het: wat platte daken betreft, zijn er veel meer voordelen dan bevestigde vooroordelen. Ga je bouwen of verbouwen en denk je na over een plat dak? Voor Dakfolietools uit Malle hebben platte daken geen enkel geheim. Hun ervaren vakmensen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van platte daken met EPDM-rubberfolie. Neem dus snel contact met hen op voor een gratis offerte. Bij Dakfolietools is je plat dak in goede handen!