vierkante meter moestuintjes moestuinieren moestuin

Tips voor vierkante meter moestuintjes

14-08-2017

De vierkante meter tuin werd bedacht door een Amerikaanse gepensioneerde bedrijfskundige. Deze had het goede idee om moestuinieren op kleine schaal mogelijk te maken door vakken te creëren van 1 foot, 30 cm x 30 cm. Hij heeft hier in de jaren 80 een boek over geschreven omdat hij dacht een oplossing te hebben voor het wereldvoedselprobleem. Door niet alle zaden tegelijk te planten, werd de oogst verdeeld waardoor de kans op voedselverspilling werd verkleind. Bovendien is deze manier van tuinieren voor iedereen mogelijk: voor mensen met een fysieke beperking, mensen met een balkon of met weinig ervaring. Niet te verwonderen dus dat deze tuintjes zo populair zijn! Wij geven enkele tips voor als je niet goed weet hoe te beginnen!

 

Begin bij het begin: de locatie bepalen van je kersverse moestuintje! Kies bij voorkeur een plekje aan de zuidkant, want de moestuin moet toch wel zo’n 6 uur zon per dag krijgen. Zon maakt groot en sterk!

 

Net zoals bij tuinieren in potten, is ook voor de vierkantemetermoestuin goede grond heel belangrijk. Neem hiervoor geen grond uit je tuin, maar stort een mengsel van gelijke delen nieuwe tuinaarde, compost en scherp zand in de bak. Een worteldoek is nodig om het uitspoelen van je teelaarde te voorkomen.

Bovendien is deze manier van tuinieren voor iedereen mogelijk: voor mensen met een fysieke beperking, mensen met een balkon of met weinig ervaring.
Foto: Pinterest

Een voordeel van de vierkantemetermoestuin is dat onkruid verwijderen bijna niet aan de orde komt, omdat de verse grond waarmee je de bak vult van origine onkruidvrij is. Door de losse grond hoeft er trouwens ook niet gespit te worden!

 

In maart kun je de bak in elkaar zetten en de grond toevoegen. Met zaaien kun je beter tot april wachten zodat de grond wat opgewarmd is. Houd toch het weer maar goed in de gaten. Is het nog erg koud of erg nat, dan kun je beter nog even wachten.

 
Met zaaien kun je beter tot april wachten zodat de grond wat opgewarmd is.
Foto: Pinterest

Zaaien is verreweg de goedkoopste manier om te moestuinieren. Je kunt het overgebleven zaad tot volgend jaar bewaren. Stop de zakjes in een plastic doos die je af kunt sluiten en zet de doos op een koele plek.

 

Kijk goed op de verpakking wat het juiste zaaimoment van het gewas is en hoe diep er gezaaid moet worden. Sommige plantjes kun je binnen voorzaaien (bijvoorbeeld in kleine potjes op de vensterbank) maar meteen ter plekke zaaien is het gemakkelijkst.

Sommige plantjes kun je binnen voorzaaien (bijvoorbeeld in kleine potjes op de vensterbank) maar meteen ter plekke zaaien is het gemakkelijkst.
Foto: Pinterest

Nog eenvoudiger is om meteen plantjes te zetten. Zeker voor beginners is dit een geweldige manier om van start te gaan.

 

Tijdens droge periodes moet je de planten in je bak elke dag water geven. De grond droogt namelijk snel uit.

 

Laat de aarde in je bak dan ook nooit helemaal uitdrogen want dan gaat water geven een stuk moeilijker. De grond wordt hard en neemt geen water op waardoor de planten snel sterven. Geef water onderaan de plant en ga niet zomaar met de gieter over je planten heen. Stilstaand water op de bladeren werkt namelijk schimmels in de hand.

Geef water onderaan de plant en ga niet zomaar met de gieter over je planten heen.
Foto: Pinterest

Niet alle groenten of kruiden schieten even goed met elkaar op. Meer nog, je moet rekening houden met welke exemplaren je wel en niet samen plant. Een overzicht met do's-en-dont's.

  • Oost-Indische kers bij radijsjes
  • Bonen en bolgewassen zet je beter niet bij elkaar
  • Courgettes plant je beter niet bij komkommers en omgekeerd
  • Aardbeien doen het prima in combinatie met knoflook, radijsjes, sla, tomaat en prei
  • Zonnebloemen combineer je beter niet met aardappelen
  • Prei combineer je beter niet met bonen en rode biet
  • Knoflook doet het goed in combinatie met prei, bieslook en erwten
  • Tomaat en basilicum versterken elkaar niet alleen op het bord. Ook in de tuin doen ze het prima samen.
 
Tomaat en basilicum versterken elkaar niet alleen op het bord. Ook in de tuin doen ze het prima samen.
Foto: Pinterest

Tuincentrum Aveve heeft bovendien een applicatie op hun site waarbij je virtueel zo'n vierkantemetertuin kan samenstellen. Je sleept gewoon de groenten of kruiden van je keuze in een kweekvakje en de applicatie doet de rest. Zo weet je perfect welke kruiden en/of groenten je wanneer moet planten en oogsten om in elk seizoen van je minituin te kunnen genieten. Blijft er nog een kweekvakje over dan suggereert de webapplicatie automatisch een aantal gewassen, die er volgens de regels van de kunst thuishoren.

 

Om je soorten uit elkaar te houden, kan je gebruik maken van stokjes waar de naam op vermeld staat!

 
Tuincentrum Aveve heeft bovendien een applicatie op hun site waarbij je virtueel zo'n vierkantemetertuin kan samenstellen.
Foto: Pinterest

Vogels zijn waardevolle helpers in je moestuin want ze eten heel veel insecten en slakken. Hang dus een aantal vogelkastjes in de buurt van je moestuin, om ze aan te trekken!

 

Een tip voor als je met kinderen tuiniert. Zij hebben over het algemeen minder geduld, en willen dus sneller resultaat zien. Daarom kan je voor groenten gaan die snel resultaat geven zoals radijs, tuinkers, rucola en sla.

Zij hebben over het algemeen minder geduld, en willen dus sneller resultaat zien.
Foto: Pinterest