Het effect van kleuren op je woonruimte

09-04-2018

Kleuren zijn dé manier bij uitstek om je woonkamer van meer sfeer te voorzien. Kleurencombinaties beïnvloeden het ruimtegevoel van je woonkamer namelijk sterk. Wil jij je woonruimte optisch verhogen, verlagen, vergroten of verkleinen? Met onze tips tover jij je woonkamer in no time om tot een sfeervolle plek!

 

Big, bigger, biggest

Als je woonkamer aan de kleine kant is, dan kan jij deze optisch vergroten door de ruimte in lichte kleurtinten te schilderen. Het best van al verf je trouwens het plafond in dezelfde kleur of in een tint lichter als de muren. Zo kan jij de woonruimte groter doen lijken dan ze in werkelijkheid is. Extra diepte en sfeer verkrijg je door kleurrijke schilderijen, fotokaders of decoratie in opvallende kleuraccenten toe te voegen.

 
Als je woonkamer aan de kleine kant is, dan kan jij deze optisch vergroten door de ruimte in lichte kleurtinten te schilderen.
Foto: Apartmenttherapy.com

Low, lower, lowest

Als je in een oud herenhuis woont, dan is de kans groot dat je hoge plafonds hebt die de ruimte een pak minder gezellig doen aanvoelen. Dit effect kan je gelukkig verhelpen door het plafond in donkere kleurtinten te schilderen; op die manier lijken ze minder hoog en lijkt de woonruimte kleiner en intiemer. Als je omlijstingen hebt, dan schilder je die het best in dezelfde kleur als het plafond. Hoge wanden kan je trouwens ook breken met lambriseringen. Grote ruimtes kan je bovendien gezelliger maken door gebruik te maken van hanglampen en staande lampen.

 
Als je in een oud herenhuis woont, dan is de kans groot dat je hoge plafonds hebt die de ruimte een pak minder gezellig doen aanvoelen.
Foto: Pinterest

High, higher, highest

Heeft jouw woonkamer een laag plafond? Dan kan je dat optisch verhogen door het plafond in lichtere tinten te schilderen dan de muren. Zo zal jouw woonkamer hoger lijken. Qua verlichting kies je dan het best voor ingebouwde verlichting of staande lampen die het plafond belichten. Als je deze op de grond plaatst, dan is de afstand tussen de verlichting en het plafond zo groot mogelijk waardoor jij een maximaal vergrotend effect creëert.

 
Heeft jouw woonkamer een laag plafond?
Foto: Interiorjunkie.com

Een accentmuur

Als je ervoor wil zorgen dat alle ogen gericht zijn op één wand of als je de ruimte naar je toe wil trekken, dan doe je er goed aan om die muur in een accentkleur te schilderen. Durf hierbij te experimenteren met kleuren en patronen. Als je na enkele jaren je accentmuur beu bent, dan kan je hem gemakkelijk overschilderen.

 
Als je ervoor wil zorgen dat alle ogen gericht zijn op één wand of als je de ruimte naar je toe wil trekken, dan doe je er goed aan om die muur in een accentkleur te schilderen.
Foto: Wehkamp