Klinkers in je tuin

19-10-2017

Feit: klinkers zijn een erg geliefd materiaal. Ze worden voor terrassen, opritten, en zelfs tuinpaden gebruikt. Waarom? Omdat ze zo veelzijdig zijn! Je kan deze stenen namelijk krijgen in verschillende vormen, soorten, en kleuren. Wil jij weten welke opties er zijn? We geven je graag wat meer informatie in dit artikel.

 

 

Klinkers in beton

Waaraan denk jij bij het horen van de woorden ‘klinkers in beton’? Komen de termen saai en grijs naar boven? De laatste jaren is dit echter niet meer het geval! Er is ondertussen een divers aanbod aan vormen en kleuren op de markt. Zoek je een vorstvrije steen? Dan zit je met betonklinkers volledig juist. Aangezien ze geplaatst worden op een stevige ondergrond wordt het overtollige water afgevoerd. Bovendien zijn deze klinkers geschikt voor de volledige tuin. Je kan namelijk je tegels en klinkers met elkaar combineren. Voeg daar nog wat boordstenen en muurelementen aan toe en je krijgt een subliem geheel. Hoe onderhoud je betonklinkers? Gewoon met wat natuurlijke zeep. Achteraf wel goed spoelen!

Waaraan denk jij bij het horen van de woorden ‘klinkers in beton’?

Kleiklinkers

Zoek je een duurzame steen? Hallo kleiklinkers. Door hun bakwijze zijn deze klinkers niet poreus en nemen ze minder snel vocht en vuil op. Sommige mensen beweren zelfs dat hun kleiklinkers mooier worden met de jaren. In tegenstelling tot betonklinkers zijn deze klinkers natuurproducten. En geen nood, want de mogelijkheden qua kleuren zijn erg ruim. Schoonmaken? Ja, maar gewoon één keer per jaar afspuiten met de hogedrukreiniger is meer dan genoeg. Kleiklinkers zijn bovendien erg geliefd als tuinpad. Waarom? Omdat ze een mooie overgang vormen van de woning naar de tuin.

Zoek je een duurzame steen? Hallo kleiklinkers.

Ja, natuursteen kan ook!

Aangezien natuursteen gevormd wordt door de natuur heeft het een bijzondere uitstraling. Veel mensen zijn er dan ook gek op en willen maar één soort klinker in de tuin: de klinker in natuursteen. Net zoals bij beton- en kleiklinkers zijn er verschillende kleurmogelijkheden. Hou er wel rekening mee dat natuursteen sneller zal verkleuren. Toch zullen vlekken na een tijdje vervagen, met dank aan het Belgische weer. Kortom, klinkers in natuursteen zal je wel moeten onderhouden. Let er ook zeker op dat je kiest voor natuursteen die vorstbestendig is.

Veel mensen zijn er dan ook gek op en willen maar één soort klinker in de tuin: de klinker in natuursteen.

Plaatsen van klinkers

Als je op wandeling rondkijkt, zie je dat er bij verschillende huizen klinkers worden gebruikt. Niet alleen is er verschil qua materiaal, maar ook qua plaatsing. Zo zijn er diverse manieren om klinkers te leggen waardoor het geheel een andere uitstraling krijgt. Als je kiest voor een halfsteensverband worden de klinkers naast elkaar gelegd. Iedere rij stenen verschuift met een halve steen ten opzichte van de vorige rij. Dit is dan ook de vaakst voorkomende legwijze. Zijn er nog mogelijkheden? Ja, het blokverband, het keeperverband, en het elleboogverband bestaan ook. Weet je niet wat het mooist zou gaan bij jouw tuin? Vraag dan info aan een specialist.

Weet je niet wat het mooist zou gaan bij jouw tuin?
Wil jij kleiklinkers in je tuin laten plaatsen? Of mag jouw oprit gepimpt worden met betonklinkers? Welke keuze je ook maakt, we kunnen besluiten dat het een erg persoonlijke is. Let wel op onderhoud, kleur, en vochtbestendigheid bij het maken van je keuze, want de drie types beschikken elk over hun voor- en nadelen. Zie je door de klinkers de oprit of het terras niet meer? Dan moet je bij Bouwmaterialen Pauwels in Geel zijn!