Ik  heb mijn eigen onderneming. Sinds vijf jaar heb ik een kleine bakkerij hier bij ons in het dorp. Het is een klein winkeltje,  maar ik heb een trouwe klantenkring die mij steeds weet te vinden. Daarnaast lever ik ook aan een aantal restaurants hier in de omgeving. Ik vind het ontzettend leuk en uitdagend op een eigen bedrijf te hebben en ik had niet verwacht dat ik hier zo veel voldoening uit zou halen. Nu er weer een jaar voorbij is, en oud en nieuw voor de deur staat, is het een mooi moment om terug te blikken op de hoogte- en dieptepunten die ik als ondernemer beleefd heb. In deze blog deel ik een paar daarvan met jullie, misschien kunnen jullie er iets van leren.

Contact met mijn klanten

Een van de dingen die mijn werk zo leuk maken is het contact wat ik met klanten heb. Ik ken inmiddels bijna al mijn klanten persoonlijk, en zij kennen mij. Van veel mensen weet ik wel ongeveer wat hun achtergrond is, ik maak altijd graag een praatje als mensen in de winkel komen. Laatst was ik jarig, ik werd vijftig, en ik stond versteld van het aantal kaartjes die ik van klanten heb ontvangen. Ik was hier echt door ontroerd. Zo zijn een paar van die klanten inmiddels vrienden geworden, en dat is toch wel een van de mooiste resultaten die mijn bedrijf me heeft opgeleverd.

Financieel dal

Aan het begin was het echt niet gemakkelijk om mijn onderneming draaiend te krijgen. Het opstarten koste me veel moeite, en toen het eenmaal liep kreeg ik een financiële tegenvaller te verduren. Een van mijn afnemers was zelf in een moeilijke financiële situatie terechtgekomen, en kon mij niet op tijd betalen. De betalingsachterstand werd groter en groter en een kleine onderneming als de mijne kan dat niet makkelijk opvangen. Toen zei een vriendin van mij: “Moet jij niet een Incassobureau inschakelen?” Ik nam haar advies ter harte en dat was de beste beslissing die ik had kunnen maken. Het bureau heeft toen alles voor mij opgelost en gelukkig werden mijn facturen weer betaald.

Mezelf blijven ontwikkelen

Wat ik ook niet had verwacht is dat ik zo veel zou leren van het ondernemerschap. Iedere dag leer ik er weer iets nieuws bij. Ik voel me enorm uitgedaagd en heb alle zelfstandigheid waar ik zo naar snakte. Ik blijf mezelf constant ontwikkelen ook met trainingen en cursussen en ik sta helemaal versteld van alle kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan. Als ik zo terugkijk kan ik eigenlijk niet anders dan tevreden zijn.