mollen mol mollen bestrijden mollen in tuin tuin

Een mol in je tuin. Wat nu?

19-09-2018

Hoewel mollen zich voeden met insecten en slakken, zien de meeste tuinliefhebbers hen liever niet actief in hun hof. Aangezien een mol op hoog tempo ondergrondse gangen kan graven, grijp je best zo snel mogelijk in. Er bestaan verschillende manieren om mollen te bestrijden. Ten einde raad of liever goed voorbereid? We geven je graag wat tips.

 

Voorkomen

Heb je bomen in je tuin? Dan is je hof minder interessant voor mollen. Ze zijn enorm sterk, maar door de boomwortels kunnen ze niet goed graven. Daarnaast kan je gebruik maken van fel ruikende planten. Er bestaan namelijk planten met een geur waar de mol niet dol op is. Wil je zeker zijn dat er geen mollen in je tuin komen? Door gaas te gebruiken, kan je je tuin ontoegankelijk maken. Vergeet niet dat de gaas volledig moet ingegraven worden. Dit is wel een zeer intensief werkje.

Wil je zeker zijn dat er geen mollen in je tuin komen? Door gaas te gebruiken, kan je je tuin ontoegankelijk maken.

Verjagen

Door de molshoop steeds terug naar beneden te duwen, ontmoedig je de mol om opnieuw te graven. Wil je werken op een andere natuurvriendelijke manier? Gebruik geuren of geluid. Je kan hiervoor mollenbollen gebruiken of je plaatst gewoon stukjes ajuin/knoflook in de tunnels. Daarnaast kan je ook een doek in ammoniak doppen en deze in de gang leggen. In tuincentra kan je bovendien nog andere sterk geurende producten kopen om de mollen te laten verhuizen. Aangezien de mol geschikt over een goed gehoor, haat hij veel lawaai. Plaats flessen zonder bodem in de mollengang met de hals boven de grond. De wind zal zijn werk doen. Liever geen doe-het-zelf-situaties? In de winkel kan je apparaten kopen die trillingen veroorzaken en zo de mol verjagen.

Door de molshoop steeds terug naar beneden te duwen, ontmoedig je de mol om opnieuw te graven.

Vangen

Wil je de mol uit je tuin, maar wil je hem niet doden? Gebruik een vangsysteem. Wanneer je een kooi of een mollenval in de loopgang plaatst, zal het diertje uiteindelijk in de val lopen. Controleer regelmatig de kooi zodat je de mol zo snel mogelijk uit de val kan verwijderen. Doe je dit niet kan het diertje overlijden van stress. Laat hem los op een plek waar hij weinig schade aan kan richten. Dus neen, niet in de tuin van je buurman.

Wanneer je een kooi of een mollenval in de loopgang plaatst, zal het diertje uiteindelijk in de val lopen.

Doden

Als je de mol helemaal beu bent, kan je ervoor kiezen om hem te doden. Vaak wordt er gekozen om te werken met mollenklemmen. Bij het plaatsen van de klem gebruik je best handschoenen want als hij ruikt dat de mens iets geplaatst heeft, zal hij dit gegarandeerd vermijden. Plaats de klem ook zeker diep genoeg. Toch liever een andere manier? Je kan de mol vergassen. In de winkel vind je rookpatronen die je in de gangen plaatst. Zo zullen de giftige gassen zich verspreiden en zal de mol stikken. Hou je van het spel “Wack-the-Mole”? Neem je spade of riek en sla toe wanneer je de mol ziet verschijnen. Als hij nog leeft, kan je ervoor kiezen hem terug vrij te laten. Pas hierbij wel op voor zijn scherpe tanden.

Als hij nog leeft, kan je ervoor kiezen hem terug vrij te laten. Pas hierbij wel op voor zijn scherpe tanden.