Natuurverf. Wasda?

30-08-2017

De tijd dat er op familiefeestjes al-dan-niet-zo-stiekem geschermd werd met termen als “geitenwollensokkenbreiers” en “alternatievelingen” wanneer het over je ietwat koddige oom en tante ging is voorgoed voorbij. Hippie is terug van nooit weggeweest en je interieur mag gelukkig best weer wat hyperecologisch Afrikaans houtsnijwerk bevatten. Met andere woorden: het perfecte schouwspel is geschapen voor de herintrede van natuurverf.

 

Een woordje uitleg

Natuurverf is een overkoepelende term voor een 3-tal soorten verf: natuur-dispersieverf, kalkverf en leemverf. Ze bevatten echter geen latex, maar hoofdzakelijk ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Ze bevatten echter geen latex, maar hoofdzakelijk ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Natuur-dispersieverf

Natuur-dispersieverf is het type verf dat het meest in de buurt komt van traditionele, latexgedragen verfsoorten. In plaats van latex zijn de verven echter watergedragen en wordt er gebruik gemaakt van veelal natuurlijke, ecologisch gewonnen componenten. Natuur-dispersieverf kan je bovendien net zo goed in verschillende kleurtjes krijgen als latexgedragen verf en is even gemakkelijk aan te brengen. Wel een klein minpuntje: natuur-dispersieverf is niet zo schrobvast. Je muur met water proper maken is dus geen goed idee.

In plaats van latex zijn de verven echter watergedragen en wordt er gebruik gemaakt van veelal natuurlijke, ecologisch gewonnen componenten.

Kalkverf

Kalkverf geeft meer schakeringen dan natuur-dispersieverf, en is van nature ontsmettend en schimmelwerend. Ideaal voor de badkamer en de keuken, dus. Vaak kan je kalkverf kant-en-klaar, of als wit poeder kopen. Niet naast de bloemsuiker bewaren. Meestal kan je het poeder ook laten aankleuren om gekleurde kalkverf te verkrijgen. Pas op: het aantal verschillende kleuren dat je kan bereiken is veel minder uitgebreid dan bij natuur-dispersieverf. Felle, intense kleurtjes zijn niet altijd een optie.

Kalkverf geeft meer schakeringen dan natuur-dispersieverf, en is van nature ontsmettend en schimmelwerend.
Foto: Vintage-Furniture

Leemverf

De meest natuurlijke, maar helaas ook de minst veelzijdige: leemverf. Deze verf op basis van fijne leem en klei stapelt de voordelen op. Ze is ademend, antistatisch, vochtregulerend, en eigenlijk kan het toch gewoon niet ecologischer dan een hoop modder (excuseer, leem) tegen je muur smeren. De verkrijgbare tinten zijn daarbovenop prachtig (denk aan oker, aarde, terracotta, jade en allerlei mooie bruintinten), maar relatief beperkt.

Ze is ademend, antistatisch, vochtregulerend, en eigenlijk kan het toch gewoon niet ecologischer dan een hoop modder (excuseer, leem) tegen je muur smeren.
Foto: Estuco

Waarom kiezen voor natuurverf?

Simpel. Als je goed zoekt vind je zonder twijfel natuurverf die bijlange na niet duurder is dan de meest gebruikte verfsoorten in de reguliere winkel. Daarnaast laat natuurverf geen vieze verfgeurtjes na die dagen blijven hangen en ongezond ruiken. Natuurverf is net zo makkelijk te gebruiken als “gewone” verf en je helpt er moeder natuur mee. Als je niet zeker weet hoe je de verf moet aanbrengen, vraag het dan gerust in de winkel. Of bel je koddige oom en tante nog eens op.

Natuurverf is net zo makkelijk te gebruiken als “gewone” verf en je helpt er moeder natuur mee.