Aluminium ramen? Zo onderhoud je ze!

02-04-2018

Aluminium ramen worden door hun onwrikbare kwaliteit en lange levensduur gerekend tot hét materiaal voor de architectuur van vandaag. Maar uiteraard wil jij de tijdloze uitstraling van je ramen zo lang mogelijk behouden. Wij hebben goed nieuws voor jou: aluminium ramen zijn duurzaam, vorm- en kleurvast en erg onderhoudsvriendelijk. Wij zetten een aantal voorname tips voor je op een rijtje zodat jouw aluminium ramen zo lang mogelijk in optimale staat blijven!

 

Take it easy!

Aluminium roest, rot of slijt niet en is bovendien oneindig recycleerbaar zonder aan kwaliteit in te boeten. Doordat ze zo gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn aluminium ramen erg milieuvriendelijk: je hoeft namelijk geen oude verf- of beitslagen weg te schuren of af te branden. Aluminium ramen kan je eenvoudig reinigen met lauw water en een niet-agressief schoonmaakproduct met een PH-waarde tussen 6 en 8. Afspoelen doe je met helder water en afdrogen met een zachte doek. Schuursponzen of bijtende producten? Die vermijd je het best!

Doordat ze zo gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn aluminium ramen erg milieuvriendelijk: je hoeft namelijk geen oude verf- of beitslagen weg te schuren of af te branden.

Nooit schilderen of vernissen

Wie aluminium ramen heeft, bespaart zichzelf een heleboel onderhoudskosten. Omdat het materiaal niet elektrostatisch is, trekt het geen vuil of stof aan. In tegenstelling tot bij houten ramen waarin spleten of schilfers kunnen optreden en zich vuil kan ophopen, is dat bij aluminium raamprofielen onmogelijk. Bovendien hoef je je ramen niet te schilderen of te vernissen, aangezien de verf ingebakken is in het aluminium, wat een sterke laklaag oplevert en oxidatie uitsluit. Is er toch sprake van krassen of andere schade op het oppervlak? Dat kan weggewerkt worden met een specifieke kleurstift of –spray!

 
Wie aluminium ramen heeft, bespaart zichzelf een heleboel onderhoudskosten.
Foto: Sapa

De prairie of the city?

In een landelijke omgeving volstaat het om de ramen twee keer per jaar te reinigen. In een stadscentrum waar raamprofielen worden blootgesteld aan schadelijke stoffen, verdubbel je die onderhoudsbeurt het best. Bij het verwijderen van hardnekkig vuil dat zich op het profiel heeft vastgezet, is een grondigere behandeling nodig met specifieke reinigingsproducten. Omdat ook een laklaag veroudert en door zonlicht verweert, behandel je aluminium schrijnwerk idealiter één keer per jaar na reiniging met een conserverende was om de kleur en glans te behouden.

 
In een landelijke omgeving volstaat het om de ramen twee keer per jaar te reinigen.
Foto: Sapa

Schuiframen? Take care!

Schuiframen in aluminium verdienen extra aandacht. Als je aluminium ramen hebt die je open en dicht kan schuiven, dan geef je de schuifbare delen het best twee keer per jaar een degelijke onderhoudsbeurt. Zorg ervoor dat je dan ook de openingen voor de waterafvoer vrij maakt. Vaste vuilresten verwijder je het best met een houten of plastic spatel, nóóit met staalwol, schuurpapier of een mes want die zullen het gladde oppervlak beschadigen.

 
Schuiframen in aluminium verdienen extra aandacht.
Foto: Sapa
Als je je aan bovenstaande tips houdt, dan geniet jij zo lang mogelijk van je aluminium raamprofielen! Heb jij aluminium ramen en wens je nog meer tips over het onderhoud ervan? Schakel dan de hulp in van professionals: Sapa is wereldleider in aluminium oplossingen en helpt je graag op weg naar excellentie!