Hoe onderhoud je de verwarmingsketel?

07-09-2017

Feit: thuis moet het lekker warm zijn. En daar zorgt je verwarmingsketel natuurlijk voor! Om ervoor te zorgen dat deze ketel goed blijft werken, moet je regelmatig een onderhoud laten uitvoeren. Doe je dit niet? Dan verlaagt het rendement van de ketel en ben je niet meer verzekerd bij een eventuele brand; dit wil je natuurlijk niet meemaken! Maar hoe onderhoud je nu net de verwarmingsketel?

 

Zelf aan de slag!

Kan je zelf de verwarmingsketel onderhouden? Neen, neen, en nog een keer neen. Hoewel wij graag doe-het-zelfklusjes aanprijzen, is dat bij het onderhoud van de verwarmingsketel niet het geval. Bepaalde taken laat je beter over aan een gespecialiseerd vakman. Bovendien krijg je na het onderhoud een attest waarop de CO2-uitstoot en het rendement van de ketel vermeld staan. En het is net dat certificaat dat jij nodig hebt voor je brandverzekering.

Hoewel wij graag doe-het-zelfklusjes aanprijzen, is dat bij het onderhoud van de verwarmingsketel niet het geval.

Waarom?

De belangrijkste reden? Het onderhouden van de verwarmingsinstallatie is wettelijk verplicht. Als dit nog niet genoeg is, zijn er nog wel enkele andere redenen. Zo zal een installatie die regelmatig gecontroleerd wordt je energiefactuur doen dalen. Goed voor je portemonnee dus! Bovendien verlengt het onderhoud de levensduur van de ketel. Nog beter! En halleluja, een panne tijdens de koude wintermaanden kan ermee vermeden worden.

Het onderhouden van de verwarmingsinstallatie is wettelijk verplicht.

De frequentie van het onderhoud

Als je een verwarmingsketel op stookolie hebt, moet je de controle jaarlijks laten uitvoeren. Heb je er eentje met aardgas? Dan moet dit één keer om de twee jaren gebeuren. Hou je zeker aan deze opgelegde regels. Je zou toch niet willen dat je bij een eventuele brand niet kan rekenen op een tussenkomst van de verzekering omdat je de ketel niet tijdig had laten keuren? Exactly.

Als je een verwarmingsketel op stookolie hebt, moet je de controle jaarlijks laten uitvoeren.

Niet vergeten!

Zoals eerder gezegd: vergeet niet om je ketel op tijd te laten onderhouden. Heb je een smart home-toepassing? Check! Waarschijnlijk beschik je over een ingebouwde functie die je waarschuwt dat het tijd is voor de jaarlijkse (of één keer om de twee jaar) onderhoudsbeurt. Heb je dit niet en wil je er zeker van zijn dat je het onderhoud niet vergeet? Dan kan een onderhoudscontract bij een vakman de oplossing bieden!

Zoals eerder gezegd: vergeet niet om je ketel op tijd te laten onderhouden.
Besef je net dat je het onderhoud van je ketel nog moet laten uitvoeren? Geen zorgen, want bij Aarschotse Verwarmingscentrale Van den Broeck bvba helpen ze je graag verder. Achteraf ben jij volledig klaar om de winter te trotseren, of ja binnen de woning toch! ;-)