Platte daken plat dak epdm rubberfolie

Afwerkingen voor een plat dak

08-08-2017

Platte daken zijn de laatste jaren erg populair. Niet alleen industriële hallen of commerciële panden hebben er één, maar ook bij steeds meer privéwoningen zien we platte daken. Moderne woningen laten het traditioneel zadeldak steeds vaker links liggen. Wij sommen enkele mogelijkheden voor je op wat je zoal met een plat dak kan doen.

 

Zwarte rubberfolie

Zwarte dakbedekking is ecologisch en duurzaam. Vooral EPDM rubberfolie oogt zeer mooi omdat het weinig naden heeft en het extra voordeel dat je daardoor opbouwt, is dat de plaatsingstijden kort zijn. Omdat zo’n folie ook uit roet bestaat, biedt het een onovertroffen weerstand tegen ozon, UV-stralen en veroudering. Deze folie blijft zelfs soepel bij temperaturen tot -45° C en vergt weinig onderhoud.

Vooral EPDM rubberfolie oogt zeer mooi omdat het weinig naden heeft en het extra voordeel dat je daardoor opbouwt, is dat de plaatsingstijden kort zijn.

Een groendak

Het plaatsen van een groendak is de laatste jaren erg populair. Het is dan ook de meest ecologische vorm van dakopbouw. Het ziet er niet alleen knap uit, het regelt ook nog eens de afvoer van regenwater, verhoogt de levensduur van het dak en bovendien stijgt de waarde van je woonst! Belangrijk is wel om er dan voor te zorgen dat je dak eerst waterdicht wordt gemaakt en dat er een kwaliteitsvolle, correct geplaatste EPDM-afdekking op ligt.

Belangrijk is wel om er dan voor te zorgen dat je dak eerst waterdicht wordt gemaakt en dat er een kwaliteitsvolle, correct geplaatste EPDM-afdekking op ligt.

Een stijlvolle omheining

Ook behoort het tot de mogelijkheden om je dakterras af te dekken met een stijlvolle bekleding en het te omheinen met een prachtige balustrade. Zo wordt jouw dakterras het verlengde van jouw woning. De bewoners van dit huis kozen voor een grijze dakbedekking maar je kan je terras ook afwerken met hout.

De bewoners van dit huis kozen voor een grijze dakbedekking maar je kan je terras ook afwerken met hout.

Een verticale moestuin

Wie een plat dak heeft, kan daar optimaal gebruik van maken door een verticale moestuin aan te leggen. Zo kun jij je eigen groenten en planten kweken. Door de planten niet naast elkaar op de grond te kweken, maar in houten of ijzeren bakken die in de hoogte staan, heb jij veel meer beschikbare ruimte voor jouw roof top moestuin. Voorzie een kwaliteitsvolle ondergrond zoals dakrubberfolie en bekleedt die naar wens.

Door de planten niet naast elkaar op de grond te kweken, maar in houten of ijzeren bakken die in de hoogte staan, heb jij veel meer beschikbare ruimte voor jouw roof top moestuin.

Zonnepanelen

Wie meer energie wil halen uit de zon, kan ervoor kiezen om zonnepanelen op zijn plat dak te plaatsen. Wie daarentegen een koeler huis wil, kan zijn dak bekleden met een witte dakbedekking. Dat reflecteert 81% van het zonlicht. Op zonnige dagen blijft het dakoppervlak daardoor koeler en dat voel je ook in huis.

Wie meer energie wil halen uit de zon, kan ervoor kiezen om zonnepanelen op zijn plat dak te plaatsen.
Heb jij inspiratie gevonden in één van deze bovenstaande voorbeelden om je plat dak zijn verdiende afwerking te bezorgen? Wat je ook doet, zorg er steeds voor dat je een kwaliteitsvolle ondergrond laat plaatsen op je dak alvorens het te bekleden naar keuze. Een rubberfolie bijvoorbeeld is voldoende stevig. De plaatsing ervan laat je het best wel over aan experts in dakbedekking. Voor Dakfolietools is the sky the limit!