Daarom mag het blijven regenen

28-04-2018

We vloeken allemaal weleens als we ’s ochtends opstaan, naar buiten kijken en zien dat de straat er nat bijligt. Weer een grijze, bewolkte regendag. Akkoord, het stemt je soms wat somber, maar eigenlijk heeft al die regen ook zijn voordelen. Benieuwd?

 

Put je voordeel uit een regenwaterput

De enige voorwaarde om te genieten van de voordelen van regen? Een regenwaterput laten installeren! Dat is trouwens sinds 2014 verplicht als je gaat bouwen of verbouwen. De meeste regenwaterputten zijn van beton en worden tegenwoordig ingegraven naast je huis. Zo is het makkelijker om het water dat van je dak stroomt, op te vangen. Bij platte daken kan je zo’n 60 procent van het regenwater recupereren; voor hellende daken loopt dat percentage op tot wel 95 procent! Eens je regenwaterinstallatie geplaatst is en het water gefilterd is, kan je aan de slag met het vloeibare goud.

Een regenwaterput laten installeren!
Foto: Wijckmans

Niet sassen maar chassen

Maar wat doe je dan met al dat regenwater? Je waterfactuur verlagen! En daarvoor kan je al beginnen bij het doorspoelen van de wc. Want geef toe, als je weet dat je per druk op de knop zo’n 6 liter water gebruikt, is je behoefte doorspoelen met drinkwater echt wel verspilling! Wie zijn regenwatersysteem regenwater laat oppompen naar de wc, kan met een gerust hart zoveel doorspoelen als hij maar wil.

Maar wat doe je dan met al dat regenwater? Je waterfactuur verlagen!

Kuisen

Ook als we ons huis schoonmaken, verspillen we kostbaar drinkwater. Dus waarom zou je er geen regenwater voor gebruiken? Installeer bijvoorbeeld een regenwaterkraantje in je berging of garage. Hang er wel een aangepast label aan, want regenwater is zonder extra filtering niet geschikt voor consumptie. Maar je vloeren ermee dweilen, of je ramen of auto ermee wassen, dat kan dus perfect. En het resultaat is hetzelfde. Of nog beter, want nu hoef jij je als milieubewuste poetser niet meer schuldig te voelen, of excuses te maken dat je niet schoonmaakt omdat dat drinkwaterverspilling is. Resultaat: een schoner huis en een auto die blinkt als nieuw!

Ook als we ons huis schoonmaken, verspillen we kostbaar drinkwater.

Wassen van kledij

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de wasmachine. En was ze met regenwater! Regenwater is veel zachter dan leidingwater omdat het geen kalk bevat. Zo bespaar je niet alleen op drinkwater, maar ook op wasmiddel en wasverzachter. En je wasmachine? Die zal veel minder onderhoudsbeurten nodig hebben, want geen kalkwater betekent geen kalkaanslag. Weer een meevaller voor je portemonnee!

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in de wasmachine.

Tuin

Heerlijk, die warme zomerzon. Of toch voor ons, want de planten en het gras in je tuin hangen er in de zomer regelmatig wat slap bij. Tuinslang op de kraan en sproeien maar, zou je denken. Stop! Heb je er al bij stilgestaan hoeveel drinkwater je zo elke zomer verspild? Vang liever wat regenwater op in een regenton, of nog beter, een regenwaterput. Sluit je buitenkraan erop aan en hop! Probleem opgelost. Jij kan weer genieten van je prachtige tuin én je helpt de natuur een handje. Top!

Vang liever wat regenwater op in een regenton, of nog beter, een regenwaterput.
Je ziet het, niks dan voordelen bij het opvangen van regenwater. Een gezin met een gemiddeld waterverbruik kan na het installeren van een regenwaterput ongeveer 55 procent drinkwater besparen. Overtuigd? Koop je kant-en-klare regenwaterput bij Wijckmans, al meer dan 100 jaar jouw bouwpartner en leverancier van ruwbouwmaterialen, vloeren en betonproducten. Laat het dus maar lekker regenen, jij plukt er dankzij die regenwaterput lekker je voordeel mee!