Een sauna in huis? Dit moet je weten!

26-10-2017

Als je bekend bent met de voordelen van een sauna wil jij wel regelmatig van zo’n saunabeurt genieten, of niet soms?! Toch zie je het tripje naar het lokale zwembad of de plaatselijke wellness niet echt zitten. Wat nu? Zelf een sauna installeren natuurlijk! Overweeg je om er eentje te plaatsen in je woning? Lees dan eerst even onze tips!

 

 

Voordelen alom

Dat een sauna veel voordelen heeft, valt niet te ontkennen. Zo gaat je hartslag erdoor omhoog waardoor je de benefits verkrijgt van een lichte work-out. Sporten zonder iets te doen dus! ;-) Bovendien gaan je aders verbreden zodat het bloed beter kan stromen. Hierdoor draagt een saunabezoekje ook bij aan een gezondere huid, want meer bloed betekent een betere herstelling. En dat is nog niet alles, want spier- en/of gewrichtspijn zal verminderen, én je lichaam wordt preventief beschermd tegen bacteriën en virussen doordat je in de sauna meer witte bloedcellen zal aanmaken. En ja, genieten doe je ook. Could it get any better?!

Zo gaat je hartslag erdoor omhoog waardoor je de benefits verkrijgt van een lichte work-out.

De ruimte

Allereerst moet je bepalen hoeveel ruimte je kan vrijmaken om je sauna te plaatsen. Eigenlijk kan je een sauna om het even waar plaatsen, maar een douche of badkamer in de buurt is mooi meegenomen. Zo kan je even afkoelen als het nodig is! ;-) Onze tip? Maak je sauna niet te groot. Je kan beter een kleinere cabine plaatsen waar je volledig tot rust kunt komen, maar waardoor je energierekening niet de hoogte in schiet. Geen plaats in huis? Dan kan de sauna ook in je tuinhuis of zelfs je poolhouse geplaatst worden.

Eigenlijk kan je een sauna om het even waar plaatsen, maar een douche of badkamer in de buurt is mooi meegenomen.

Type sauna

Heb je een ruimte gevonden? Check! Nu moet je even nadenken welk type sauna je wilt installeren. Ga je bijvoorbeeld voor een Finse sauna of toch liever een infraroodcabine? Daarnaast moet je even stilstaan bij het materiaal. Zo heb je sauna’s in hout, maar ook in kunststof. Beiden hebben natuurlijk wel een houten interieur, maar zo’n kunststof sauna staat misschien wel beter in jouw moderne woning… En alsof dat nog niet genoeg is, kan je kiezen tussen een droge of een vochtige sauna. Let ook zeker op de kachel die je koopt, het is niet voor niets het belangrijkste element van de sauna. Ga jij voor hout, of elektriciteit?

Heb je een ruimte gevonden? Check! Nu moet je even nadenken welk type sauna je wilt installeren.

Kopen, bouwpakket, of zelf maken?

Ondertussen weet je al hoe jouw sauna eruit moet zien, waar je hem gaat plaatsen, en uit welk materiaal hij zal bestaan. Nu moet je er alleen nog eentje aanschaffen om EIN-DE-LIJK van de voordelen te kunnen genieten. Het gemakkelijkste? Een kant-en-klare saunacabine. Hiervoor stap je letterlijk naar de winkel, je koopt er eentje, en voilà: jouw job is volbracht. Daarnaast bestaat er ook de optie om zelf een sauna in elkaar te knutselen. Ben je best handig, maar gaat zo’n eigen sauna toch net dat tikkeltje te ver? Dan is een zelfbouwpakket de perfecte oplossing. Het enige wat je moet doen, is de juiste onderdelen aanschaffen en het bouwplan volgen. Nog wat tips nodig? Voorzie verschillende hoogtes in je sauna om af te wisselen qua temperatuur. En zorg daarnaast dat de deur naar buiten opendraait, want safety first!

Voorzie verschillende hoogtes in je sauna om af te wisselen qua temperatuur.

Splash away

Spendeer jij liever wat tijd in het water, maar wil je toch van de voordelen van een sauna genieten? Hallo spa! Zo zorgt de hoge temperatuur van het water voor een betere bloedcirculatie, wordt het lymfesysteem gestimuleerd, en gaan door te zweten de afvalstoffen je lichaam sneller verlaten. En ook geestelijk krijg je een boost, want je zal pas tot rust kunnen komen wanneer je lichaam ontspannen is. Redenen genoeg dus om regelmatig een spa-sessie in te lassen!

Spendeer jij liever wat tijd in het water, maar wil je toch van de voordelen van een sauna genieten? Hallo spa!
Foto: Willemsen Zwembaden
Alles is gekozen, proficiat! Nu moet je alleen nog een partner vinden die jou kan verder helpen om een sauna of spa bij je thuis te installeren. And that’s where we come in, want bij Willemsen Zwembaden in Turnhout zorgen ze voor een sauna op jouw maat!