Zo krijg je een Scandinavisch interieur

06-12-2017

Scandinavische interieurs zijn de laatste jaren erg in trek. Met een Scandinavische woonstijl creëer je dan ook een moderne look zonder dat deze kil aanvoelt. Wij geven je tips hoe je je woning een Scandinavische toets kan geven.

 

Strakke vormgeving

Een minimalistische vormgeving in combinatie met strakke lijnen is kenmerkend voor een Scandinavisch getint interieur. De moderne, strakke look is het resultaat van de keuze om het geheel functioneel in te richten en comfort te laten primeren. Bij deze interieurstijl horen dan ook weinig decoratieve accessoires zodat de aandacht niet afgeleid wordt naar overbodige details en de focus behouden blijft op de weinige accessoires die dienen als eyecatchers in de ruimte.

 
Een minimalistische vormgeving in combinatie met strakke lijnen is kenmerkend voor een Scandinavisch getint interieur.
Foto: My House Idea

Wit, aardetinten en grijs

De kleuren die je het vaakst zal treffen in Scandinavische interieurs zijn vooreerst de hoofdkleur wit en daarnaast natuurlijke aardetinten, grijs en zwart. Hiermee worden doorgaans felle kleuren en pasteltinten gecombineerd die als contrast dienen. De typerende wittinten en lichte kleuren hebben trouwens een functionele oorzaak. Omdat het in de Scandinavische landen vroeg donker is, kan men door middel van lichte kleuren het natuurlijk daglicht zo goed mogelijk benutten.

 
De kleuren die je het vaakst zal treffen in Scandinavische interieurs zijn vooreerst de hoofdkleur wit en daarnaast natuurlijke aardetinten, grijs en zwart.
Foto: Pinterest

Hout

Nog het meest kenmerkend voor een Scandinavische woonstijl is wellicht het veelvuldig gebruik van hout. Van houten vloeren tot meubels en zelfs plafonds: hout voert de boventoon in deze interieurstijl. Het is niet verwonderlijk dat hout kenmerkend is voor een Scandinavisch interieur: in Denemarken, Zweden en Finland is de grondstof namelijk rijkelijk voorradig. Zelfs de muurbekledingen zijn in een Scandinavisch interieur in hout. Kies voor materialen in licht hout zodat het zijn natuurlijke look behoudt.

 
Het is niet verwonderlijk dat hout kenmerkend is voor een Scandinavisch interieur: in Denemarken, Zweden en Finland is de grondstof namelijk rijkelijk voorradig.
Foto: Nyde

Opvallend design en prints

Eveneens kenmerkend voor de Scandinavische look zijn opvallende, kleurrijke designs en patronen. Denk aan kussens, behang en woontextiel. Mix and match zoveel je maar wil. Het voordeel: als je je huidige inrichting beu bent, dan kan je de stijl en sfeer in een mum van tijd omwisselen door bijvoorbeeld de kussens uit verschillende kamers eens van plaats te verwisselen.

 
Eveneens kenmerkend voor de Scandinavische look zijn opvallende, kleurrijke designs en patronen. Denk aan kussens, behang en woontextiel.
Foto: Westwingnow