Eerste hulp bij een spanplafond

04-10-2017

Wil jij een nieuw plafond? Heb je een beperkt budget en moet het snel kunnen gebeuren? Een spanplafond is dé perfecte oplossing. Maar wat is een spanplafond nu juist? Hoe wordt het geplaatst? En wat zijn de voordelen ervan? We leggen het uit in dit artikel.

 

Wat is dat?

Waarschijnlijk heb je in de loop der jaren al wel een keer gehoord van een spanplafond. Toch besef je misschien niet helemaal wat dit net betekent. Ben je op zoek naar een nieuw plafond, maar is een volledig nieuw plafond te duur? Of wil je jouw huidige plafond verlagen? Hallo spanplafond! Het is een kunststof doek uit polyester of pvc dat tussen profielen wordt gespannen. Maar geen nood, de profielen zijn niet zichtbaar en het plafond wordt strak en egaal afgewerkt.

Ben je op zoek naar een nieuw plafond, maar is een volledig nieuw plafond te duur? Of wil je jouw huidige plafond verlagen? Hallo spanplafond!
Foto: Limburgs Plafondhuis

De voordelen

Waarom kiezen mensen voor een spanplafond? Wel, dit heeft twee redenen: snelheid en betaalbaarheid. Aangezien het oude plafond gewoon kan blijven zitten, kan een spanplafond relatief snel worden aangebracht. Reken hiervoor op ongeveer één werkdag. Praktisch, toch? Daarnaast kunnen ze in elke kamer geplaatst worden: van de badkamer en de keuken tot de living en de slaapkamer, het kan allemaal. Bovendien zijn spanplafonds vocht- en schimmelwerend en zijn ze makkelijk te vervangen als je een ander idee hebt. Ook schoonmaken is erg eenvoudig! Gewoon een emmertje lauw water met wat wasmiddel, de spons nemen en schrobben maar. Doe dit wel voorzichtig, want je wil natuurlijk geen scheuren veroorzaken.

Waarom kiezen mensen voor een spanplafond? Wel, dit heeft twee redenen: snelheid en betaalbaarheid.
Foto: Limburgs Plafondhuis

Stappenplan

Een spanplafond wordt volgens een vast stappenplan geplaatst. Allereerst wordt de kamer opgemeten. Heel vaak wordt dit gedaan met een lasermeter zodat er geen ladders naar boven gehaald moeten worden. Als het oude plafond gemeten is, worden de afmetingen van het vals plafond berekend. Hierna worden de bevestigingsprofielen geplaatst. Hoe? Ze worden met schroeven op de randen en de hoeken bevestigd. Stap 3? De uiteinden van het doek worden in de profielen geplaatst. We zijn er bijna! Er rest alleen nog het strak trekken van het spanplafond. Dit gebeurt met een apparaat dat werkt door middel van warme lucht. Het enige wat nu nog moet gebeuren, is de verlichting bevestigen in het spanplafond.

We zijn er bijna! Er rest alleen nog het strak trekken van het spanplafond. Dit gebeurt met een apparaat dat werkt door middel van warme lucht.
Foto: Limburgs Plafondhuis

Doe-het-zelf of toch maar niet?

Toch maar niet. Want zelf een spanplafond plaatsen is af te raden. De plaatsing ervan is namelijk niet zo gemakkelijk als het lijkt. Denk maar aan het feit dat het plafond perfect recht gehangen moet worden, heel strak getrokken moet worden, en dat er scheuren in het doek kunnen gemaakt worden. Daarom laat je het plaatsen van een spanplafond beter over aan een vakman. Hij bezit over de ervaring, kan snel en efficiënt werken, en heeft ook de juiste tools! En in geval van schade kan je bij een spanplafond-expert zelfs rekenen op garantie.

Denk maar aan het feit dat het plafond perfect recht gehangen moet worden, heel strak getrokken moet worden, en dat er scheuren in het doek kunnen gemaakt worden. Daarom laat je het plaatsen van een spanplafond beter over aan een vakman.
Foto: Limburgs Plafondhuis
Ben je overtuigd van de voordelen van een spanplafond? En wil je zelf eentje laten plaatsen? Dan ben je bij Limburgs Plafondhuis in Rotselaar op de juiste plek. Ont-SPAN-nen maar!