tiny houses tiny house

Klein maar fijn: tiny houses

23-07-2017

Ooit verguisd als de nieuwste hippietrend, maar nu onmisbaar in grootsteden waar wonen stilaan onbetaalbaar wordt wegens plaatsgebrek: tiny houses. Ofwel echte huisjes met alles erop en eraan. Maar dan op amper 50m² (of kleiner!).

Wat opvalt aan de tiny houses is dat de poppenhuisjes daarentegen wel degelijk voorzien zijn van al het moderne comfort.

Tiny house movement

De tiny house movement kent niet echt een begin of startpunt. Waar ruimte schaars is hebben we namelijk altijd al klein, kleiner, kleinst gewoond. Wat opvalt aan de tiny houses is dat de poppenhuisjes daarentegen wel degelijk voorzien zijn van al het moderne comfort. De uitdaging ligt er voor de architecten dan ook in om zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de plaats die beschikbaar is. Dit resulteert in superslimme multifunctionele interieurs. Wat denk je van een kast die je ook kan uitklappen als bed? Of een poef die je in no-time omvormt tot 4 aparte eetkamerkrukjes?

Voordelen / nadelen

Maar waarom zou je in hemelsnaam een schoendoos betrekken? Simpel: de huisjes zijn goedkoop (vaak tussen € 25.000 à € 100.000), ecologisch en zijn zeer mobiel, aangezien ze niet zelden voorzien zijn van wieltjes. Een soort megacaravan, zeg maar. Maar wel een luxueuze. Het nadeel is dat, als je je tiny house met je betere wederhelft moet delen, er weinig ruimte overblijft om even alleen te zijn. Maar veel tiny house-bewoners laten zich door zo’n detail niet tegenhouden. Sommigen halen er zelfs een huisdier bij.

Zouden tiny houses de toekomst kunnen zijn voor de 21ste eeuwse, ecologische bohémien?
Foto: The Tiny House
Zouden tiny houses de toekomst kunnen zijn voor de 21ste eeuwse, ecologische bohémien?