Je huis (ver)bouwen? Dit moet je weten!

07-02-2018

Twijfel je nog tussen bouwen en verbouwen? De keuze is in elk geval niet gemakkelijk. Het enige wat je zeker weet, is dat je wil investeren in je eigen woning. Maar wat ga je nu net doen? We lijsten de voor- en nadelen van bouwen en verbouwen even voor je op. Zo wordt je keuze misschien net dat tikkeltje gemakkelijker!

 
Twijfel je nog tussen bouwen en verbouwen?

Bouw je eigen woning

Voordat je een eigen woning kan laten bouwen, moet je natuurlijk eerst een bouwgrond kopen. Zowel de bouwgrond als de bouw van de woning zijn grote happen uit jouw budget. En dan spreken we nog niet over btw of registratiekosten. Vergeet je trouwens je bouwvergunning niet in orde te brengen? En ken je de normen waaraan een woning moet voldoen? Er komt bij bouwen toch wel wat meer kijken dan je op het eerste idee zou denken. Maar als je een baksteen in je maag hebt (zoals het merendeel van de Belgen) kan je natuurlijk niet wachten om eraan te beginnen!

 
Voordat je een eigen woning kan laten bouwen, moet je natuurlijk eerst een bouwgrond kopen.
Foto: Hobin Woningbouw / Renovatie

Waarom bouwen of net niet?

Voordat je besluit een woning te bouwen, zetten we de voor- en nadelen nog eens op een rijtje. Bij het bouwen van een woning heb je de kans om je kosten te spreiden. Zo kan je eerst je bouwgrond kopen en pas het jaar erna aan de bouw van de woning beginnen. Daarnaast heeft een gebouwd huis altijd een hoge verkoopswaarde, want je werkt natuurlijk met de nieuwste materialen. Sowieso zal je meer besparen op je energieverbruik in een nieuw huis, want de energienormen die je moet volgen zijn erg strikt. Helaas heb je om te bouwen wel wat meer startkapitaal nodig. De strenge normen en regels zorgen trouwens ook nog voor een uitgebreid kostenplaatje. Last but not least: de laatste jaren is het steeds moeilijker geworden om bouwgrond te vinden, zeker met de betonstop in het vooruitzicht. Bezint dus eer ge begint!

 
Voordat je besluit een woning te bouwen, zetten we de voor- en nadelen nog eens op een rijtje.
Foto: Hobin Woningbouw / Renovatie

Toch maar renoveren?

Misschien heb je een voorkeur om een bestaande woning te verbouwen in plaats van een nieuwe woning neer te laten zetten. De voornaamste reden? Het budget. Maar vergis je niet, ook bij renovatiewerken kan je te maken krijgen met onverwachte kosten. Net zoals bouwen heeft verbouwen natuurlijk ook zijn voor- en nadelen. Allereerst zal je voor renovatiewerken maar 6% btw betalen in plaats van 21%. Dit kan al een serieus bedrag opleveren dat jij nog in de werken kan investeren. Daarnaast heeft zo’n oud pand wel wat karakter en moet je minder regels en bouwvoorschriften volgen. Toch moet je bij een bestaande woning altijd rekening houden met de structuur van het huis. De dragende constructies kan je namelijk moeilijk aanpassen. Bovendien is renoveren vaak een langdurig proces waarbij je niet altijd in de woning zal kunnen wonen.

 
Koop bijvoorbeeld interieurboeken of -magazines en doe ideetjes op.
Foto: Hobin Woningbouw / Renovatie

Algemene tips bij bouwen & verbouwen

Wat je ook beslist, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Start je avontuur door zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Koop bijvoorbeeld interieurboeken of -magazines en doe ideetjes op. Laat je daarnaast inspireren door het internet. Pinterest heeft ervoor gezorgd dat jij alle bouwinspiratie op één plek kan terugvinden. Klaar? Maak dan nu een financieel plan. Hoeveel geld kan en wil je spenderen? Informeer je dus zeker over de courante prijzen! Bij de keuze van een aannemer mag niet alleen het budget een rol spelen. Zorg er steeds voor dat hij uit de buurt komt, maar ook dat er goede referenties over hem te vinden zijn. Weeg zeker af wat je zelf kan doen, want zo kan je financieel een groot deel besparen. Je vrienden en familie mogen toch ook hun steentje bijdragen! ;-) It takes hands to build a house, but only hearts can build a home.

 
Koop bijvoorbeeld interieurboeken of -magazines en doe ideetjes op.
Foto: Hobin Woningbouw / Renovatie
Weet je nog steeds niet of je gaat bouwen of verbouwen? En heb je het gevoel dat je nog met een miljoen vragen zit? Ga dan eens langs bij Hobin Woningbouw / Renovatie in Tienen. Zij hebben jaren ervaring in het vak en kunnen al je vragen voor je beantwoorden. En hey, na je beslissing heb je meteen een geschikte (ver)bouwpartner gevonden. Win-win!