5x Tips bij het inrichten van je tuin

03-01-2018

Een tuin is en blijft erg populair! Toch zien we de laatste jaren een verschuiving in tuinland; de tuin wordt steeds kleiner. Dit is normaal, want ook de bouwpercelen worden alsmaar beperkter. En ja, zo’n kleine tuin vraagt ook veel minder onderhoud. De juiste inrichting doet ook al veel. Weet jij niet hoe je eraan moet beginnen? We geven je 5 tips bij het inrichten van je tuin!

 

Stap 1

Stel jezelf eerst de vraag wat je wil doen in je tuin. Ga je er ontspannen? Wil je je groene vingers bovenhalen? Moet er een plekje voorzien worden voor de kids? Het doel van je tuin zal grotendeels de inrichting ervan bepalen. Tuinen ontwerpen, doe je naargelang jouw prioriteiten!

Het doel van je tuin zal grotendeels de inrichting ervan bepalen. Tuinen ontwerpen, doe je naargelang jouw prioriteiten!

Stap 2

Hou het simpel! Een mengelmoes van verschillende stijlen zal al snel erg rommelig overkomen. Bekijk dus de opties en kies jouw favoriete stijl. Ga je voor romantisch, Frans, modern, of landelijk? Je kan er ook gewoon je eigen touch aan geven. Wanneer je jouw stijl bepaald hebt, kan je daarna beslissen welke planten en bloemen je zal plaatsen. Ook hier geldt de regel: beperk de variatie. En wat met je terras? Je kiest best één of twee materialen die doorheen de volledige tuin terugkomen.

Hou het simpel! Een mengelmoes van verschillende stijlen zal al snel erg rommelig overkomen.
Foto: Bostra

Stap 3

Feit: de bloei van je tuin is afhankelijk van de ondergrond. Is je tuin wel luchtig genoeg? Stimuleer eerst het bodemleven, want als je te snel begint met de aanleg van tuinpaden of een terras, riskeer je verzakkingen. PS Ook je planten zijn afhankelijk van het type grond dat in je tuin aanwezig is.

Feit: de bloei van je tuin is afhankelijk van de ondergrond.
Foto: Bostra

Stap 4

Is jouw tuin wat kleiner? Geen nood, je kan hem veel groter laten lijken. Door te werken met vergezichten vergroot je de tuin; handig wanneer je niet veel oppervlakte hebt. Durf ook zeker eens een haag in je tuin te zetten of een houten omheining waar je door kunt kijken. Mensen zijn van nature erg nieuwsgierig en willen kijken wat er zich achter een hekje afspeelt. Plaats daar dan wat mooie bloemetjes en nodig je gasten uit om je tuin te ontdekken. Werk wel met loodrechte lijnen ten opzichte van je woning.

 
Durf ook zeker eens een haag in je tuin te zetten of een houten omheining waar je door kunt kijken.
Foto: Bostra

Stap 5

Als je graag tijd in je tuin wil spenderen zonder er al te veel werk in te moeten verzetten, kies je best voor een indeling met bomen en hagen. Ook muren met klimplanten of steenkorven zijn hierbij een optie. Wil je planten in je tuin, maar weinig onkruid? Ga dan voor bodembedekkers, maar hou wel in je achterhoofd dat het ongeveer drie jaar duurt voordat alles bedekt is. Weet je niet hoe je je tuin wilt inrichten? Bezoek dan wat tuinen en doe inspiratie op!

 
Als je graag tijd in je tuin wil spenderen zonder er al te veel werk in te moeten verzetten, kies je best voor een indeling met bomen en hagen.
Foto: Bostra
Als je door het bos de bomen niet meer ziet, en niet weet hoe je aan de inrichting van je tuin moet beginnen, kan je natuurlijk altijd de hulp inschakelen van een professional. Bij Bostra in Geel zit je goed! Deze specialist in tuinaanleg weet perfect hoe hij jouw tuin omvormt tot een droomtuin!