Zo ontwerp je een tuin met niveau

24-04-2018

Je hebt een woning op het oog en ze voldoet echt aan alle vereisten op je checklist: voldoende kamers, een mooie keuken, een vernieuwde badkamer… Behalve dan het piepkleine gigantische nadeel: het huis ligt op een hellend terrein, dus wat moet je met die grote tuin? Geen nood, ook met een perceel op een helling kan je wat de tuin betreft nog veel kanten uit!

 

Wat is het probleem?

Maar waarom is zo’n hellende tuin dan een probleem? Als je geen groene vingers hebt, kan je natuurlijk altijd kiezen voor een gewoon gazon, maar dan nog moet je regelmatig je grasmachine over je grasveld duwen, trekken en stoten. Wie zijn tuin wel graag wil aanleggen, zal al snel merken dat je bij zo’n hellend perceel toch extra creatief moet zijn om steile paden, een scheef terras en erosie van de borders te vermijden. Vrees niet, want er zijn verschillende oplossingen voor die berg problemen! Keerwanden, bijvoorbeeld.

Maar waarom is zo’n hellende tuin dan een probleem?

Het kan keren

Een keerwand of keermuur is een T- of L-vormig betonnen element met een lange en een korte zijde. Door deze elementen naast elkaar te plaatsen, ontstaat er een stevige, betonnen muur met een groot draagvermogen. Sneeuw, ijs, wind, regen, hagel, ongelooflijke hitte… Allemaal geen probleem. Keerwanden doorstaan alle weersomstandigheden. Bovendien is er amper onderhoud aan en zijn ze enorm duurzaam. En als klap op de vuurpijl: keerwanden kunnen snel geplaatst worden en zijn relatief goedkoop. Je zou bijna wensen dat je tuin op een helling lag!

Keerwanden doorstaan alle weersomstandigheden. Bovendien is er amper onderhoud aan en zijn ze enorm duurzaam.

Keerwanden in de praktijk

Met keerwanden kan je werkelijk alle kanten op in je tuin. Je kan er hoogteverschillen mee overbruggen, maar je kan er ook plantenbakken en vijvers mee creëren. Ze zijn echt enorm praktisch en zorgen ervoor dat je de oppervlakte van de tuin visueel vergroot én optimaal benut. En nee, het hoeft niet saai te zijn. Meerdere lagen creëren in je tuin zorgt juist voor een speels effect.

Met keerwanden kan je werkelijk alle kanten op in je tuin.

En de afwerking?

Beton hoeft niet per se strak en modern te zijn. Wist je dat je betonnen keerwanden nog volledig kan aanpassen aan de stijl van je tuin? Je kan ze bijvoorbeeld afwerken met hardhout, steenstrips of natuursteen. Wie meer houdt van groen, kan de keerwand ook verstoppen achter een dikke laag hang- of klimplanten. En natuurlijk kan je het beton ook verven. Geen excuses dus, betonnen keerwanden passen echt in elke tuin.

 Wist je dat je betonnen keerwanden nog volledig kan aanpassen aan de stijl van je tuin?
Verliefd geworden op de mogelijkheden van betonnen keerwanden? Bij Wijckmans kan je niet alleen terecht voor ruwbouwmaterialen en vloeren, maar ook voor andere betonproducten zoals predallen, welfsels en betonnen keerwanden. Laat je dus niet afschrikken door dat hellend terrein en begin maar te dromen van een tuin van topniveau!