Zo hou je je tuin mooi in de zomer

01-06-2018

Je tuin onderhouden, betekent niet alleen het gras regelmatig maaien en de planten extra water geven. Wie in de zomer echt wil genieten van het uitzicht terwijl hij de barbecue aansteekt en van een fris aperitiefje nipt, moet ook snoeien. Slijp dus je snoeigereedschap, doe je tuinhandschoenen aan, en trek de tuin in! Hou echter wel even rekening met onderstaand snoeispiekbriefje

 

Snoeien om te groeien

Wie wil dat zijn tuin groeit en bloeit, kan al beginnen met het snoeien van heesters als lavendel, boerenjasmijn en rododendron. Die mogen na de bloei teruggesnoeid worden. Dan ben je er zeker van dat de plant tijdens de volgende bloeiperiode weer volop bloemen draagt. Ook de meeste hagen mogen in de zomer bijgesnoeid worden. Zo krijgen ze de tijd om te herstellen van de snoeibeurt voor de koude intreedt.

Wie wil dat zijn tuin groeit en bloeit, kan al beginnen met het snoeien van heesters als lavendel, boerenjasmijn en rododendron.

De ladder op

Nu we opgewarmd zijn, is het tijd voor wat snoeigymnastiek. Pak er desnoods een ladder bij, want het is tijd om de klimplanten bij te snoeien! Heb je klimrozen of blauwe regen staan? Vergeet dan niet om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Zo steekt de plant meer energie in zijn groeiproces en geniet je nog tot ver in de herfst van prachtige bloemen. Andere klimplanten, zoals bruidssluier en klimop, zouden je hele huis bedekken als je ze niet tijdig intoomt. Daarom kan het geen kwaad om deze harde klimmers in de zomer terug in vorm te snoeien. Ze moesten je voordeur maar eens verzwelgen…

Slijp dus je snoeigereedschap, doe je tuinhandschoenen aan, en trek de tuin in!

Fruit

Gek op bessen? Dan weet je dat je in de zomer vaak letterlijk de vruchten plukt van al het harde werk dat je in het voorjaar hebt verzet. Maar dat wil daarom niet zeggen dat er niet gesnoeid moet worden! Frambozen, braambessen en druiven groeien in de zomer heel hard en gaan er daardoor onverzorgd uitzien. Zodra ze hun vruchten zijn verloren, kan je ze bijsnoeien. Dat oogt niet alleen veel mooier, maar voorkomt zelfs de uitbreiding van ziekten en schimmels. En dan kan jij volgend jaar weer lekker genieten van grotere en zoetere vruchten. Yum!

Dan weet je dat je in de zomer vaak letterlijk de vruchten plukt van al het harde werk dat je in het voorjaar hebt verzet.

Snoeihout hergebruiken

Na al dat snoeiwerk heb je vast een hoop snoeiafval. Maar wat doe je daar dan mee? Je kan het bijvoorbeeld gebruiken als mulchmateriaal. Dat wil zeggen dat je het snoeiafval versnippert en er de bodem van je borders mee toedekt. Door te mulchen moet je minder onkruid wieden, minder water geven en minder bemesten, en krijg je bovendien mooiere en gezondere planten. Nóg een reden om ook in de zomer je snoeischaar niet te ver weg te leggen.

Na al dat snoeiwerk heb je vast een hoop snoeiafval.
Heb je echt geen groene vingers of beginnen je handen te beven van schrik wanneer je snoeischaar in de buurt van een twijgje komt? Laat het snoeien, ja zelfs het onderhoud van je tuin, dan over aan Bostra, al meer dan 20 jaar expert in tuinaanleg en -onderhoud, boomverzorging en vijveraanleg. Zo ben je er zeker van dat je elk seizoen zorgeloos kan genieten van je tuin!