Maak je tuin winterklaar

03-10-2017

Helaas, de zomer zit er alweer op. Ook aan je tuin merk je dat hij zich stilaan klaarmaakt om de herfst en de winter te trotseren. Haal je tuinspullen al maar boven, want voordat het slechte weer begint, zijn er nog enkele taakjes die jij onder handen moet nemen. Wat moet je doen? We lijsten het even voor je op. Zo heb jij een streepje voor en ben je alweer voorbereid op het voorjaar!

 

Opruimen maar!

Nu de blaadjes stilletjes aan beginnen vallen, ligt jouw gazon waarschijnlijk al vol. Ruim deze bladeren regelmatig op tijdens de herfst. Staan je tuinmeubelen nog buiten? Misschien moet je dan maar een dagje uittrekken om deze proper te maken en hen op te bergen voor de winter. En jawel, ook je tuinslang leg je vanaf nu beter binnen. Zo kan ze tijdens de winter niet bevriezen en kan jij er in de lente alweer mee aan de slag!

Misschien moet je dan maar een dagje uittrekken om deze proper te maken en hen op te bergen voor de winter.

Laat het gras maar groeien…

…of toch maar niet. Zolang het gras blijft groeien, en dit is tot wanneer het kouder is dan 8°C, moet je het nog steeds afrijden. Zorg er zeker voor dat je gazon niet kaal door de winter moet, dus maai het op ongeveer drie centimeter. Wil je geen mos in je tuin? Dan kan je in december wat kalk strooien. Dag mos! Wordt het een warme winter? Ai, dan zal je ook tijdens de wintermaanden het gras moeten blijven maaien; sorry aan de mannen (of de tough chicks) out there.

Zolang het gras blijft groeien, en dit is tot wanneer het kouder is dan 8°C, moet je het nog steeds afrijden.
Foto: Bostra

Snoeien

Wat is de perfecte periode om je planten te snoeien? De herfst natuurlijk! De hagen, buxus, of klimop kunnen namelijk wel een snoeibeurt gebruiken om de winter in te gaan. Dit doe je niet noodzakelijk omdat het nodig is, maar om teveel groei te vermijden in de lente. En ook de bomen kan je nog een snoeibeurt geven in de herfst. Wil je dit doen, maar weet je niet goed hoe? Raadpleeg dan een specialist en ga niet gewoon aan de slag. PS Wist je dat je snoeiafval kunt gebruiken om andere planten te beschermen tegen nachtvorst?

Wat is de perfecte periode om je planten te snoeien? De herfst natuurlijk!
Foto: Bostra

Hou rekening met de dieren

Een wintertuin kan nogal saai zijn… Toch zijn er enkele dingen die jij kan ondernemen waardoor dit niet noodzakelijk het geval is. Zo kan je bijvoorbeeld een vogelhuisje maken. Vogeltjes vinden in de wintermaanden niet voldoende voedsel waardoor ze wel wat hulp kunnen gebruiken. Geen plaats voor een vogelhuisje? Dan kan je enkele vetbolletjes omhoog hangen, of een voederplankje maken. Goed voor uren kijkplezier! En voor de egels kan je een slaapplek voorzien. Zij kruipen namelijk het liefst weg onder een dikke laag bladeren om daar te genieten van hun winterslaap. Soms komt er zelfs een eekhoorntje piepen, zij eten wel graag een nootje of twee. ;-)

Soms komt er zelfs een eekhoorntje piepen, zij eten wel graag een nootje of twee.

Plant away

Aangezien niet elke plant tegen de kou kan, moet je hen hiertegen beschermen. Hoe? Je kan er bijvoorbeeld stro of bladeren over leggen. Heb je te veel planten die niet goed tegen kou kunnen? Dan kan je speciale doeken voorzien. Sommige planten plaats je zelfs beter binnen tijdens de wintermaanden. Bovendien is het najaar het ideale moment om bloembollen te planten. Je doet dit wel best vóór de vrieskou. Trek je tuinhandschoenen aan, plant je favoriete bloemen, en in het voorjaar geniet jij van de kleurrijke bloemetjes in je tuin!

Bovendien is het najaar het ideale moment om bloembollen te planten. Je doet dit wel best vóór de vrieskou.
Foto: Bostra
Ziezo: jouw tuin is klaar voor de winter? Of heb je er weinig zin in? Wist je dat je ook een firma kan inhuren om dit voor jou te doen? Oké, toegegeven gaan ze niet jouw meubelen opruimen, maar het gazon verzorgen, de bomen en planten snoeien, en de bloemen planten nemen ze graag van je over. Echt waar? Jawel, Bostra uit Geel is er klaar voor!