Wat is het nut van ventilatie?

20-09-2017

Feit: isolatie is de laatste jaren erg belangrijk geworden. Hierdoor verbruiken we minder energie; iets wat erg goed is voor het milieu, maar ook vooral voor onze portemonnee. Toch heeft goed isoleren een nadeel wanneer je niet voldoende ventileert. Ventilatie is namelijk een must om een gezond binnenklimaat te creëren en het vocht uit de woning af te drijven. En net daarom leggen we je in dit artikel graag uit wat het nut van ventilatie is!

 

Wettelijk

Ventileren is de laatste jaren erg belangrijk geworden. Zo belangrijk zelfs dat het werd opgenomen in de EPB-eisen waaraan een woning moet voldoen. En als iets noodzakelijk is, wordt het vaak verplicht. Waarom was dit vroeger niet nodig? Wel, in oude woningen werd er op een natuurlijke manier geventileerd. Deze huizen hadden namelijk veel naden en kieren waardoor de goede lucht naar binnen kwam, en de slechte lucht kon ontsnappen. Tegenwoordig moet je een ventilatiesysteem plaatsen om een gezond binnenklimaat te creëren.

Tegenwoordig moet je een ventilatiesysteem plaatsen om een gezond binnenklimaat te creëren.

Binnenklimaat

Hoe adem je? Juist, je ademt zuurstof in en de combinatie van koolstofdioxide en waterdamp uit. Als je dit voor een raam doet wanneer het buiten koud is, kan je zien dat je condens vormt. En net daarom moet je jouw woning goed verluchten. Want als je niet ventileert, creëer je een slechte luchtcirculatie. Door het ventilatiesysteem wordt er constant verse buitenlucht binnengebracht, en vuile lucht afgevoerd. Vergis je niet, want vandaag de dag is het openzetten van ramen en deuren niet meer voldoende om te ventileren.

Door het ventilatiesysteem wordt er constant verse buitenlucht binnengebracht, en vuile lucht afgevoerd.

Health is important

Heb je een allergie? Dan ken je het belang van verse lucht. Slechte lucht kan dan ook voor verschillende gezondheidskwaaltjes zorgen. Zo kan je er astma van krijgen, maar ook vermoeidheid en hoofdpijn komen erg vaak voor. Als je niet voldoende ventileert, heb je namelijk veel CO2 in de woning en dat zorgt voor een slechte luchtkwaliteit. Bovendien krijg je zonder ventilatie veel sneller last van vocht in huis. En die slechte geuren kan je missen als kiespijn.

Als je niet voldoende ventileert, heb je namelijk veel CO2 in de woning en dat zorgt voor een slechte luchtkwaliteit.

Bye-bye vocht

Binnen in huis produceer je meer vocht dan je misschien wel zou denken. Denk maar aan ademen, koken, de was doen, een douche nemen,… Door te kiezen voor ventilatie kan deze damp de woning verlaten. Heb je geen ventilatie? Dan zal de waterdamp condenseren op de ramen, de muren, en zelfs het plafond. Gevolg? Schimmelvorming. En zo’n schimmel is niet gemakkelijk te verwijderen. Better safe than sorry!

Dan zal de waterdamp condenseren op de ramen, de muren, en zelfs het plafond.

Ventilatie met airco? Dat kan!

Zoals je nu dus al wel weet, is ventilatie echt onmisbaar voor je woning. Ventilatiesysteem? Check! Maar wist je al dat je dit systeem door een vakman kunt laten uitbouwen tot een airco? Double-check! De airconditioning kan door enkele aanpassingen gebruik maken van de ventilatiekanalen en -roosters van het ventilatiesysteem. Resultaat? Kostenbesparend, onopvallend en een aangenamer klimaat in huis!

De airconditioning kan door enkele aanpassingen gebruik maken van de ventilatiekanalen en -roosters van het ventilatiesysteem.
En voilà, jij bent nu helemaal op de hoogte van het nut van ventilatie. Besef je dat jij er dringend mee aan de slag moet? Of wil jij je ventilatiesysteem laten uitbouwen tot airco? Yes! Want jij kan met al je vragen terecht bij Air Service Center in Aarschot.